Vinn en gratis togbillett du kan bruke i hele Europa!

Fyller du 18 i år? Da kan du bli med i trekningen av en gratisbillett for å reise med tog gjennom Europa i opptil en måned. EU deler nemlig ut flere hundre billetter til 18-åringer bosatt i Norge.

Lyst til å oppleve Barcelona, Athen eller Praha i sommer? Alle sammen kanskje? Det kan du nå få muligheten til. For mellom 7. og 21. april arrangerer nemlig EU en stor konkurranse der 18-åringer over hele Europa kan vinne gratis togbilletter. Billettene kan man bruke til å reise i opptil en måned, til så mange land man vil.

I denne konkurransen, som heter «DiscoverEU», deler EU ut 35.000 gratis togbilletter til europeiske 18-åringer, inkludert ungdom i Norge.

Og du trodde kanskje dette var et engangstilfelle? Neida. Til høsten kommer 35.000 nye billetter, og konkurransen skal arrangeres to ganger hvert eneste år fra nå av. De som kan søke er de som fyller 18 år samme år, og du må ha fylt 18 år den dagen du starter reisen.

Hvorfor får vi gratis togbilletter?  

I de siste årene har EU sett med bekymring på at nasjonalistiske politikere blir mer populære, at falske nyheter spres raskere og at unge mennesker er i ferd med å miste sin tillit til det europeiske samholdet. Men for noen år siden var det to tyske ungdommer som fikk en god idé etter å ha vært på interrail i Europa: hvorfor ikke gi unge europeere mulighet til å bli bedre kjent med hverandre på tvers av landegrenser, språk og kulturer?

Som medisin mot fremmedfrykt og polarisering bestemte EU seg for å gi ideen en sjanse. «DiscoverEU» så dagens lys i 2018, og over 100 000 18-åringer meldte seg på den aller første billettkonkurransen. 15 000 av dem endte opp med hver sin 30-dagers interrailbillett de kunne bruke nærmest ubegrenset på europeiske togskinner. For mange var dette første gang de reiste utenlands uten voksne, og mange fortalte at de fikk nye venner, ble sterkere i språk og ble tryggere på seg selv.


Reis selv eller sammen med venner

DiscoverEU ble med andre ord en stor suksess, og EU bestemte seg for å gjenta billettkonkurransen hvert år. Fra 2022 av ble ordningen en del av Erasmus+-programmet, som Norge er med i. Dermed får også 18-åringer i Norge en sjanse til å utforske kontinentet sitt på en miljøvennlig måte!

Konkurransen arrangeres én gang på våren og én gang på høsten. Årets første mulighet kommer allerede 7. april, og du kan bli med fram til 21. april. Du kan velge om du melder deg på konkurransen som enkeltperson eller sammen med maks fire venner. Vinner du, blir du kontaktet av et reisebyrå for å planlegge turen.

Billetten du får er gyldig i ett år (fra 1. juli 2022 til 30. juni 2023 for de som vinner billett nå i første runde), og du kan starte reisen når du vil innenfor denne perioden. Den kan vare mellom én og 30 dager. Billetten får du tilgang til i DiscoverEU helt egne mobilapp, som snart lanseres. I den får også alle reisende 18-åringer tilgang til et rabattkort som inneholder ca. 40.000 rabatter på mat, overnatting, kulturelle opplevelser og masse annet over hele Europa.

ALENE ELLER SAMMEN: Når du melder deg på billettkonkurransen kan du velge om du vil reise for deg selv eller sammen med vennene dine. (Foto: Bjørn Ànte Røe)

Hvordan fungerer det?

Nå er det kanskje mye du lurer på. Hvorfor er det bare 18-åringer som kan få billetter? Hvordan kan dere melde dere på konkurransen sammen? Når kan du reise?  Har du en sykdom eller funksjonsnedsettelse og trenger tilrettelegging for å reise med tog?

All informasjon om ordningen kan du finne på Den europeiske ungdomsportalen (ekstern lenke), der informasjonen står på engelsk. Vi har også laget en kortere samleside med den viktigste informasjonen på norsk. Den finner du her.

Og du: Du kan også kontakte oss når som helst med spørsmål.