Tilbake til naturen
Sted: Borjom-Kharagauli nasjonalpark, Georgia
Støtteordning: Gruppeutveksling
Beløp: 16 376 euro
Sommeren 2017 dro 24 ungdommer fra seks land på gruppeutveksling til det georgiske skogsområdet Borjom-Kharagauli for å lære å leve miljøvennlig og å overleve ute i naturen.
Utvekslingen fikk navnet «Into the Wild», og ungdommene kom fra Norge, Danmark, Estland, Georgia, Italia og Tsjekkia. De norske deltakerne kom fra organisasjonen Shokkin Group Norge, og i denne gruppen var det også med en flykning fra Irak og en fra Syria.
Bli glad i naturen og i hverandre
Målet med utvekslingen var å inspirere unge til å leve sunnere, mer bærekraftig og få økt respekt for miljøet. De 24 ungdommene dro ut i skogen i den georgiske nasjonalparken for å oppleve ekte villmark og se hvor fantastisk det er å bo og leve ute. Den beste motivasjonen for å ta vare på naturen er selvsagt å bli glad i den.
Alle lærer av å være på tur
Ved å være på tur sammen med ungdom fra andre land, lærte deltakerne masse om hverandres kulturer og hvordan man kan samarbeide godt med noen som har et annet utgangspunkt enn en selv. De fikk motivasjon til å leve sunt og miljøvennlig, og mange av dem fikk både selvtillit og kunnskap til å dra ut på tur alene og til å ta med seg venner.
Også gruppelederne fikk ny kunnskap om naturen og om seg selv som de kan ta med seg videre. Nå vet de mer om hvordan de kan inkludere disse temaene i det daglige ungdomsarbeidet, både lokalt og internasjonalt. De har også opplevd hvor effektivt det er å lære av praktiske oppgaver og opplevelser, og ikke minst å lære utendørs.
Inspirasjon til en bærekraftig livsstil
I løpet av en uke i Georgia diskuterte ungdommene alt fra energi, helse og ressurser til klær, mat og avfall. De sammenlignet situasjonen i de ulike landene og snakket sammen om enkle endringer de kan gjøre i sine egne liv. En av dagene fikk de opplæring i hvordan man kan lage egen sminke og hudpleieprodukter av naturlige ingredienser.
Mestringsfølelse av å overleve
Utvekslingen inneholdt selvfølgelig mer enn bare workshops og diskusjoner. Husker du selv første gang du sov ute i det fri, med bållukt i håret og nye lyder overalt? Mange av deltakerne kom fra urbane strøk, og det var derfor helt nytt å sove i telt og å lage bål. Dessuten var det nytt og spennende for de aller fleste å bo ute i en hel uke.
Allerede den første dagen i nasjonalparken sto bygging av leirplass med utedo, dusj, badstu, ildsted og utekjøkken på programmet. Teltene måtte også opp. Det ble raskt en vane å starte dagen med å hente vann, hogge ved og lage mat over åpen ild. De første dagene lærte deltakerne førstehjelp, å bruke kart og kompass og å bygge le mot vinden av materialene de kunne finne i skogen.
Det var flyktningen Omar fra den norske gruppen som holdt workshop i førstehjelp. Etter å ha jobbet på ambulanse for Røde Kors under krigen i Syria, hadde han mye å lære bort og god og relevant kunnskap å dele med de andre.
Rollespill som læring
Så skulle all den nye kunnskapen settes på prøve ved hjelp av rollespill. Først fikk deltakerne vite at flyet deres hadde krasjet i skogen. Noen av dem var savnet eller skadet, mens andre hadde kommet fra det uten en skramme og kunne utforske området. Én gruppe tok hånd om de skadde, ga førstehjelp, bygde båre og lagde le for vinden. En annen gruppe orienterte med kart og kompass for å finne savnede.
Senere samme natt fikk gruppen en ny beskjed – de hadde blitt angrepet av det brutale landet Tyrannia og måtte hjelpe Georgia ved å finne biter av en kode som var gjemt i skogen. For å klare oppdraget og for å holde seg gjemt for fienden i den mørke skogen, måtte de lage en felles strategi og samarbeide godt.
Bedre integrering og forståelse
I løpet av rollespillet fikk deltakerne føle på hvordan det er å havne i en alvorlig situasjon og hvordan det er når stedet du befinner deg ikke lenger er trygt. Omar og Barzan, begge flyktninger, kunne dele av sine erfaringer og ga de andre ungdommene bedre forståelse for hva det er som foregår ute i verden i dag.
Å ha med Omar og Barzan i prosjektet var positivt for alle – de fikk sjansen til å bli bedre integrert i norsk og europeisk samfunn og kultur, og de kom i kontakt med ungdom fra både Norge og Europa. Samtidig fikk de norske og europeiske ungdommene se med egne øyne at en flyktning bare er et helt vanlig menneske akkurat som dem selv.
Flerkulturelle matopplevelser
Kveldene var også fylt med opplevelser og sosiale aktiviteter, og en av dagene var det «verdenskafé» rundt bålet. Alle hadde med seg tradisjonell mat fra sine hjemland, og det finnes vel knapt en bedre måte å bli kjent på enn å dele mat med hverandre. Irakiske Barzan lagde ekte, arabisk kaffe og delte historier og tradisjoner med de andre. Verdenskaféen bød også på hjemmelaget, italiensk pasta, tsjekkiske potetpannekaker og danske drikketradisjoner. Mat er gjerne tett knyttet til sang og dans, så det ble selvsagt mye moro utover kvelden.
Resultatet etter en uke i naturen er villmarksmanualen The Ultimate Manual and Cookbook of Into The Wild. Der har deltakerne samlet informasjon om prosjektet, matoppskrifter fra turen og tips fra de seks landene.
Tilbake til sivilisasjonen
Med hodene fulle av inntrykk, flaskene fylt med vann fra bekken og sekkene fulle av skittentøy, forlot deltakerne villmarksleiren og dro til et hotell i byen Misaktsieli for å evaluere utvekslingen. Gjett om det var uvant å sitte på ordentlige stoler og å logge seg på «livet» igjen!