Internasjonalt møtepunkt i Trondheim: Interrailere bidrar på Pstereo-festivalen

Forrige helg møttes ni ungdommer som er på interrail gjennom DiscoverEU-programmet i Trondheim for en unik "meet-up". DiscoverEU er en del av Erasmus+-programmet, som gir 18-åringer fra hele Europa muligheten til å vinne en gratis interrailbillett og utforske kontinentet. Som en del av denne reisen kan ungdommene delta på organiserte treffpunkter, kjent som "meet-ups", hvor de møter andre interrailende ungdommer og lokale fra destinasjonene de besøker.

Frivillig arbeid og kulturelle opplevelser i Trondheim

I Trondheim deltok ungdommer fra Italia, Tyrkia, Slovenia og Tyskland som frivillige på den populære Pstereo-festivalen. Sammen bidro de til festivalens suksess, samtidig som de fikk oppleve både norsk musikk- og festivalkultur på nært hold.

For de slovenske deltakerne, Tomaz Gobec og Ozbej Sakac, var avgjørelsen enkel da de fikk tilbudet om å delta på en festival i Norge. «Da vi vant billetter, åpnet vi kartet og så hvor vi hadde lyst til å dra. Norge har alltid fascinert oss, og da vi så denne MeetUpen på en festival i Trondheim, var det lett å søke seg hit. Vi er musikere og veldig interessert i musikk. Dette er en unik mulighet til å se nye steder, bli kjent med nye mennesker på tvers av kulturer og ikke minst bli kjent med norsk festivalkultur. Det er utrolig velorganisert,» sier de to.

Enes Degirmenci fra Tyrkia opplevde festivalstemning for første gang. «Jeg har alltid hatt lyst til å reise til de nordiske landene, og jeg har vært på en MeetUp i Danmark og Frankrike tidligere. Det unike med dette treffpunktet er at vi får jobbe frivillig, lære mye og samtidig bli kjent med hverandre og en ny by,» forklarer han.

- Så lett å bli kjent med folk

For Franziska Stallmeister fra Tyskland var det å delta på en meet-up en overraskende positiv opplevelse. «Før jeg dro, var jeg litt redd for å melde meg på en MeetUp, jeg var litt redd for hvordan det ville bli å bli kjent med nye folk. Men denne erfaringen har gjort meg mer åpen for å delta på flere, det er så lett å bli kjent med folk!» sier hun.

Utover festivalarbeidet fikk deltakerne en omvisning på Studentersamfundet, og de avsluttet oppholdet med en båttur på Nidelven. «Det var en utrolig spennende måte å bli kjent med byen på, og det var fint at vi fikk være her i 4 dager og bli ordentlig kjent med folk. Trøndere er rolige og avslappede folk, det liker vi!» sier deltakerne samlet.

For disse DiscoverEU-deltakerne ble Trondheim ikke bare et reisemål, men også en arena for nye erfaringer, kulturelle møter og et dypere innblikk i hva det vil si å være frivillig på en norsk festival. Det er tydelig at både byen og festivalen har gjort inntrykk, og kanskje er det nettopp dette som gjør DiscoverEU så spesielt – muligheten til å koble unge mennesker på tvers av landegrenser og kulturer.

Ungdommene fikk oppleve festivalstemningen, i tillegg til å jobbe frivillig