Samarbeid gjennom musikk og kultur

Sted: Norge/Ukraina
Støtteordning: Gruppeutveksling
Beløp: 50 652 euro

I oktober 2023 søkte Elverum kulturskole om midler til et gruppeutvekslingsprosjekt med to kulturskoler i Ukraina, og fikk godkjent prosjektet «Elverum og Sokal spiller!».

Søndag 12. mai markerte starten på et spennende Erasmus+ ungdomsprosjekt mellom Elverum kulturskole og Sokal i Ukraina, som et resultat av et tidligere samarbeid mellom Elverum og Hrubieszow i Polen. Hrubieszow og Sokal er vennskapskommuner, og vipps kom Elverum kulturskole i kontakt med to andre kulturskolere i Sokal som ville være med på et prosjekt.

30 talentfulle ungdommer og fire spente ledere ankom Elverum for å delta i prosjektet. Ungdommene reiste fra Sokal, en by på omtrent samme størrelse som Elverum nær den polske grensen. Gruppen bestod av en blanding av folkemusikere (bandura), dansere og et band. Ungdommene fra Elverum var minst like spente, og inkluderte sangere, blåsere, skuespillere og dansere. Elverum kommune har tatt imot mange ukrainere som har flyktet fra krigen, og flere av disse deltok også i utvekslingen som representanter for kulturskolen i Elverum.

Gjennom uken deltok ungdommene i en rekke aktiviteter, inkludert felles musikkworkshops, dans, besøk på Rådhuset, Domkirkeodden og Skogmuseet, presentasjon av hverandres byer og mye mer. Kveldene ble avsluttet med sosiale aktiviteter i fellesskap. Høydepunktet og selve finalen kom på nasjonaldagen 17. mai, da deltakerne fra Sokal gikk i tog i Elverum sammen med sine norske venner, alle veivende med norske flagg. På kvelden ble det holdt en «Festforestilling» i Elverum Kulturhus, der musikerne mante frem både trampeklapp og tårer fra publikum.

Prosjektet markerer et viktig kulturelt og pedagogisk samarbeid, og er et sterkt eksempel på hvordan prosjekter støttet av Erasmus+ ungdom kan knytte ungdom fra ulike land sammen gjennom musikk og kultur. Den 18. mai dro deltakerne hjem til Ukraina, beriket med nye erfaringer og vennskap på tvers av grenser, til tross for utfordringene som venter dem i et land preget av krig. Elverum sitter igjen med en inderlig takknemlighet for å ha fått muligheten til å møte disse fantastiske ungdommene og lederne. Elverum kulturskole og Sokal har allerede begynt arbeidet med å planlegge neste prosjekt!