Operasjon dagsverk med Erasmus + ungdom
OD-dagen er en solidaritetsaksjon for, av og med ungdom. I år var 9 ungdommer på jobb for Erasmus+ ungdom. Det ble en lærerik erfaring!
Sofia og Even fra Oslo katedralskole:
På OD-dagen i år var vi så heldig å få jobbe for programmet Erasmus + ungdom. I motsetning til våre tidligere jobber, som maling av leilighet eller rydding hjemme, ble årets OD-dag en mer lærerik opplevelse.
Til sammen 9 ungdommer fra ulike videregående skoler hadde fått OD-jobb hos Erasmus + ungdom denne dagen. Det første som skjedde da vi kom til lokalene til Erasmus + om morgenen 4. november, var at hadde vi en hyggelig introduksjon med forskjellige bli kjent-leker for å bli litt bedre kjent med hverandre. Deretter fikk vi en innføring i hva Erasmus + ungdom er, og hva dagen skulle innebære.
Tidligere forbandt vi Erasmus kun med studier i utlandet, men nå fikk vi vite at det også finnes Erasmus + programmer som ikke har noe med skole eller utdanning å gjøre. Fokuset lå spesielt på DiscoverEU og frivillig arbeid i utlandet gjennom Det europeiske solidaritetskorpset. Det var også disse to støtteordningene vi satte i fokus da vi senere på dagen ble sendt ut til tre ulike videregående skoler i Oslo for å dele informasjonen videre med elevene. Vi var tre ungdommer som dro ut sammen med en tidligere deltaker i Erasmus + programmer til Valle Hovin videregående skole. Der ble vi tatt godt imot, og vi satte opp en stand ved hovedinngangen til kantina. Elevene strømmet inn da midttimen begynte, og de fleste var hyggelige og sa hei, men det var som forventet mange som bare var interessert i karamellene vi hadde med oss.
Likevel fikk vi pratet med mange om Erasmus + ungdom, og det var spesielt interesse for DiscoverEU. DiscoverEU er et program der ungdom kan vinne en gratis interrail-billett det året de fyller 18 år. Flere av elevene hadde allerede vunnet DiscoverEU billetter ved forrige trekning. Frivillig arbeid i utlandet gjennom Solidaritetskorpset ble også mer interessant når vi fikk forklart at man får alle utgifter dekket, pluss at man får lommepenger i tillegg. De var også interessert i hva slags arbeid man kunne gjøre, og det virket som at det var flere som var interessert i å gjøre en innsats for et lokalsamfunn. Det virket også som at de var interessert i å fortelle videre om dette til venner og familie. Akkurat dette er kanskje spesielt interessant for de som ikke helt vet hva de vil gjøre etter videregående.
Vi ble begge veldig interessert i å delta på både DiscoverEU og Solidaritetskorpset, og derfor var det heller ikke vanskelig å formidle de gode mulighetene videre. Likevel fikk vi utfordret oss selv på det å snakke med nye mennesker, og øvd på hvordan man kunne få bedre kontakt. Dette fikk spesielt da vi gikk rund i kantina og snakket med ungdommene mens de spiste. Det krevde litt mer å oppsøke ungdommene aktivt, enn å svare på spørsmål fra de som kom bort til standen vår.
Vi er veldig glade for at vi fikk jobbe for Erasmus + på OD-dagen. Dette er definitivt noe vi tar med oss videre i livet, både i forhold til organisasjonsarbeid, kunnskap om muligheter i utlandet for ungdom, og det å ta initiativ i sosiale settinger. Alt i alt ble dette en veldig fin og lærerik måte å delta på Operasjon dagsverk, og det vil vi takke Erasmus + for!
Skrevet av Sofia Serenander og Even Herløsund, Oslo katedralskole
Penelope fra Oslo katedralskole:
På OD-dagen i år jobbet jeg på Erasmus+ ungdom sammen med 8 andre ungdommer. Det ble en veldig god erfaring!
Jeg hadde lyst til å jobbe der fordi jeg er interessert i å lære om ulike tilbud til kulturutveksling i utlandet. Arbeidsdagen var kjempebra lagt opp, det var både veldig lærerikt og morsomt! Jeg lærte mye om Erasmus + ungdom sine programmer, og samtidig ble kjent med mange hyggelige ungdommer. Oppdraget vårt i dag var å lære om Erasmus+ Ungdom sine programmer, og deretter formidle disse videre til andre elever på videregående skoler.
Vi startet med noen bli kjent-aktiviteter. Det var veldig hyggelig å bli kjent med de andre ungdommene! Deretter gikk vi til et møterom hvor lederne presenterte oss for programmene Erasmus+ ungdom tilbyr, med fokus på frivillig arbeid i utlandet gjennom Det europeiske solidaritetskorpset og DiscoverEU. Gjennom Solidaritetskorpset kan ungdom mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et annet land i Europa, og få alle utgifter dekket. DiscoverEU er en konkurranse for 18-åringer der de kan vinne en gratis Interrail-billett.
Etter introduksjonen delte vi oss i mindre grupper og reiste til tre ulike videregående skoler. Vi stod på stand i lunsjpausen deres, og fortalte elevene om programmene Erasmus + ungdom tilbyr. Jeg og gruppa mi var på Oslo International School (OIS), og der hadde vi stand hvor vi fortalte om programmene til elever som kom bort til oss, og delte ut brosjyrer (og karameller!) til dem. Vi gikk også rundt og snakket med folk. Det var litt skummelt å gå bort til fremmede, men det gikk bra! Elevene på denne skolen virket veldig interesserte.
Det var også en utfordring at vi plutselig, på veien til OIS, kom på at vi måtte snakke engelsk med elevene, siden det jo er en internasjonal skole. Men det gikk også greit! Det er tross alt den følelsen man får når man snakker et nytt språk, man blir litt nervøs i øyeblikket, men det er også en god erfaring å ha. Akkurat en slik erfaring man også kan få på en av Erasmus+ sine kulturutvekslinger😊
Etter vi hadde vært på skolene dro vi tilbake til kontoret og møtte de andre gruppene og spiste pizza og snakket om hvordan dagen hadde gått. Vi hadde hatt utfordringer, men det samtidig hadde det også gått bra med alle.
Jeg har lært så mye av denne jobben! For eksempel måtte jeg utfordre meg selv til å kommunisere med fremmede på engelsk. Jeg måtte ta kontakt med folk jeg ikke kjente, og være åpen og direkte. Samtidig lære jeg mye om de internasjonale programmene til Erasmus + ungdom. Jeg hadde sett noe i sosiale medier tidligere, så det var veldig fint å få lære mer, også om programmer jeg aldri hadde hørt om før. Og jeg har fått veldig lyst til å reise på et Erasmus + prosjekt senere!
Jeg synes flere burde få vite om Erasmus + ungdom sine flotte programmer for kulturutveksling, og jeg er glad for at jeg fikk sjansen til å være med å formidle det!
Skrevet av Penelope Sørbø, Oslo katedralskole