På interrail til Norge

I juni fikk Oslo besøk av 13 unge reisende som er på vei gjennom Europa med tog. De har vunnet en interrailbillett gjennom DiscoverEU, og kom til Norge for å jobbe frivillig på festival.

Fornøyde frivillige: f.v. Saana Valtavaara, Becky Jung og Amy Becker.

– Når du reiser på egenhånd for første gang, vokser du mye. Du blir mer selvstendig og lærer masse av alle de du møter på veien. Jeg synes dette er noe alle burde gjøre, sier Amy Becker (18) fra Tyskland. Sammen med venninnen Becky Jung (19) reiser hun på interrail gjennom Skandinavia. Det er første gang de reiser uten foreldre.

Første reisemål er Norge. Videre skal de til Dalarna i Sverige for å feire midtsommer, for så å reise opp til Nord-Sverige og se midnattssola. – Og forhåpentligvis noen reinsdyr!, sier Becky og ler. Deretter reiser de sørover igjen, gjennom Danmark og hjem til Tyskland.

Fra Hamburg til Løkka   

Hvert år deler EU ut ca. 70 000 gratis interrailbilletter til ungdom det året de fyller 18 år. Ordningen heter «DiscoverEU» og er en del av Erasmus+-programmet. Målet med ordningen er å gi flere unge en mulighet til å oppdage sine naboland, bli litt mer selvstendige og få nye venner på tvers av landegrenser. Amy og Becky er to av dem som vant en slik billett i fjor.

I tillegg til å vinne en gratis interrailreise, blir alle DiscoverEU-deltakere invitert til såkalte «meet-ups» rundt omkring i hele Europa. Der kan de møte andre reisende og lokale ungdommer i byen de har kommet til. Det var en slik meet-up – på Grünerløkka i Oslo – som førte Amy og Becky til Norge akkurat denne helga midt i juni 2023.

13 ungdommer fra hele Europa, som har til felles at de alle er på interrailreise, har møttes i Oslo for å jobbe frivillig under musikkfestivalen «Piknik i parken» i Sofienbergparken. Alle jobber én valgfri festivaldag hver, og tapper da øl og brus i baren for festivalgjengerne. Når de ikke jobber, deltar de på festivalen selv. Kvelden før har Amy og Becky fått oppleve ett av sine favorittband – the 1975. – Vi satte oss foran scenen og ventet i 1,5 time, så vi kunne være helt fremst. Det var definitivt verdt det, det va helt perfekt, sier Becky.

Åtte land på én billett

I tillegg til fine konsertopplevelser, har de også blitt kjent med mange nye mennesker i løpet av meet-upen. Én av dem er Saana Valtavaara fra Finland, en annen reisende med DiscoverEU. De tre har allerede laget en Snap-gruppe for å holde kontakten etter at de reiser hvert til sitt om et par dager.

Saana har allerede vært på reise i en måned, og Norge er hennes siste stoppested før hun skal tilbake til Finland. Hun gleder seg både til å se familien og få noen nye klesskift, men hun forteller at hun har opplevd masse fint i løpet av sin måned som togreisende. Med én og samme togbillett har Saana reist til Sverige, Nederland, Tyskland, Østerrike, Slovenia, Kroatia, Italia og nå til slutt Norge.

– Det er vanskelig å si hva som har vært det beste med reisen, men jeg tror kanskje jeg vil si at det er selve togturene. Landene jeg har reist gjennom er helt nydelige, og du får sett så mye mer på et tog enn når du flyr. Men det har også vært skikkelig fint å bo på hosteller rundt omkring og møte så mange spennende mennesker, forteller Saana.

Møtte kronprinsparet

Og to av de jentene har fått møte på sin vei er ikke hvem som helst. På sin første dag som frivillige på Piknik i parken fikk de nemlig hilse på kronprinsparet. I anledning at Kronprins Håkon og Kronprinsesse Mette-Marit fyller 50 år i år, er TV2 i ferd med å lage en dokumentar om dem. I løpet av våren og sommeren 2023 har de to besøkt fem ulike steder i Norge i følge med et dokumentarteam, og siste stopp var Oslo og festivalen i Sofienbergparken. Her ville de gjerne snakke med de unge frivillige som har kommet til Oslo gjennom DiscoverEU. –  De virket faktisk veldig kule! Og de fortalte oss hvordan de møttes, det var jo på en musikkfestival! Det var skikkelig søtt, smiler Becky. Saana forteller at hun holdt seg tilbake med vilje, og syns det var litt skummelt å snakke med de kongelige. Amy, derimot, var veldig gira på å treffe dem. – Det er kjemperart. Før jeg dro syntes bestemoren min det var så gøy at jeg skulle til et land med monarki, så hun sa «du må jo få truffet de kongelige mens du er der, da». Og jeg bare «Nei, slutt å tulle da, det går jo ikke». Men så møtte vi dem faktisk!?

Det første Amy gjorde etterpå var å ringe bestemoren sin.

Ny runde hvert år

Etter festivalen i Oslo har ferden gått videre for jentene. Én av dem skal hjem, to av dem skal reise videre på din DiscoverEU-billett.

Har du også lyst til å reise Europa rundt? Eller kjenner du en reiselysten 18-åring? Konkurransen om billettene arrangeres to ganger hvert år, og hver gang er det ca. 400 ungdommer fra Norge som vinner. Kanskje det blir deg neste gang?

I så fall har Amy, Saana og Becky et par tips til deg:

–  Interrail er gøy, men det går ikke alltid som planlagt. Tog blir innstilt, eller du ombestemmer underveis fordi du møter noen som har gode reisetips. Ikke stress, bare vær forberedt på å endre planene dine. Og forvent at ting går skeis, sier Amy og Becky.

–  Og går det skeis, så husk at det går bra til slutt. Vær fleksibel og prøv å ikke planlegg så mye i detalj, så slipper du å bli skuffa, legger Saana til.