Psykiske helseproblemer blant unge øker – hva kan vi som jobber med ungdom gjøre?
Det er en utbredt bekymring over hele Europa for den forverrede psykiske helsen blant unge. Hvilke samfunnsfenomener bidrar til denne utviklingen? Og hva sier forskningen? De gode nyhetene er at ungdomsarbeid kan spille en viktig rolle i å styrke unges mentale helse, og det finnes nyttige verktøy tilgjengelig.
Står Europa overfor en ungdomshelsekrise?
Forskning viser en betydelig økning i psykiske lidelser blant unge, både globalt og i Europa. Angst, depresjon og stress er mye mer utbredt nå enn for 20 år siden. Koronapandemien har forverret situasjonen, særlig på grunn av sosial isolasjon og nedstengninger. I Finland er en tredjedel av uføretrygdene blant unge voksne knyttet til psykiske helseproblemer, ifølge dosent Silja Kosola.
Pandemien forverret psykiske helseproblemer for spesielt jenter, minoriteter og de av oss med økonomiske utfordringer. Over 14 millioner unge i Europa led av psykiske lidelser i 2019, og mange manglet tilgang til nødvendig støtte og helsehjelp. Selv om selvmordstallene blant unge har gått ned, er rusmiddelbruk som selvmedisinering en økende bekymring.
Kan sosiale medier være roten til problemene?
Økningen i sosiale mediers utbredelse trekkes frem som en mulig årsak til svekket psykisk helse blant unge. Forskning viser at jo mer tid unge tilbringer på sosiale medier, desto dårligere føler de seg.
Hva kan gjøres?
Uansett hvordan man tolker tallene, årsakene og konsekvensene, er det tydelig at mye kan gjøres for å forbedre unges mentale helse utenfor helsetjenestene – i skoler, hjem, fritidsaktiviteter og gjennom ungdomsarbeid.
Milde eller moderate psykiske lidelser trenger ofte ikke medisinering eller langvarig terapi. Ofte handler det heller om å gi unge mennesker håp for fremtiden, bedre selvforståelse, økt motstandsdyktighet og ferdigheter til å håndtere hverdagen.
"Og mer søvn!" sier Kosola. Hun peker på at stadig flere unge sover mindre enn åtte timer per natt. I Finland sover 40 % av ungdomsskoleelever og halvparten av videregåendeelever mindre enn anbefalt tid.COVID-19-restriksjonene påvirket også fysisk aktivitet, kosthold og økte skjermtiden til unge negativt.
Prosjektet Mental Health in Youth Work (ekstern lenke) gir opplæring til ungdomsarbeidere, slik at de kan støtte unge gjennom praktiske verktøy, empati og aktiviteter som fremmer fysisk og psykisk velvære. Dette er et langsiktig internasjonalt prosjekt utviklet innenfor Erasmus+ ungdom-nettverket. "Ungdomsarbeidere har allerede mange måter å støtte unges psykiske helse på," sier Paavo Pyykkönen, koordinator for prosjektet. "Det de trenger er mer informasjon og praktiske verktøy for å gjøre det effektivt. Temaet blir enklere å håndtere når man har trygghet i egne ferdigheter gjennom opplæring."
Prosjektet, som startet i 2021 og varer til slutten av 2027, utvikler opplæring som hjelper ungdomsarbeidere med å tydeliggjøre sin rolle i å støtte unges psykiske helse. Deltakerne lærer også praktiske ferdigheter de kan ta i bruk i sitt daglige arbeid.
"Prosjektet tilbyr også opplæring for unge og oppmuntrer dem til å støtte hverandre. Materialet som utvikles, vil kunne brukes både i daglig ungdomsarbeid og i internasjonale prosjekter," lover Pyykkönen.
Prioritér ungdoms psykiske helse – bli med på kurs!
Kurset Prioritizing Mental Health er nettopp et slikt opplæringstilbud som er utviklet innenfor prosjektet Mental Health in Youth Work. Det er utformet for å hjelpe ungdomsarbeidere med å bedre støtte unges psykiske helse. Deltakerne vil få verktøy og metoder for å integrere psykisk helsearbeid i sitt daglige arbeid med ungdom. Kurset tar sikte på å øke bevisstheten rundt mental helse, bygge opp ferdigheter for forebygging og tidlig intervensjon, samt fremme velvære blant ungdom.
Kurset arrangeres i Hellas i november og samler deltakere fra ulike europeiske land, noe som gir en unik mulighet til å lære fra hverandre og utveksle erfaringer. Les mer og søk om plass her (ekstern lenke).
Aktuelle lenker:
- Lær mer om Mental Health in Youth Work-prosjektet: https://www.oph.fi/en/mental-health-in-youth-work
- OEC D’s Health at a Glance-rapport: https://www.oecd-ilibrary.org/deliver/507433b0-en.pdf
- EU Drugs Agency's European Drug Report 2022: Trends and Developments: https://www.euda.europa.eu/publications/edr/trends-developments/2022_en