Vinneren av fotokonkurransen er klar

2022 er Det europeiske ungdomsåret. Målet med året er å sørge for at ungdom over hele Europa blir hørt. At ungdom engasjerer seg og får medvirke er helt avgjørende for å forme framtida vår, og vi ville gjerne se hvordan dere gjør det. Derfor arrangerte vi en fotokonkurranse I høst. Vi ba dere om å knipse et bilde som illustrerte ungdoms engasjement og medvirkning.  

I juryen satt representanter fra HK-dir, Bufdir, EUs delegasjon til Norge og en fotograf som deltatt i Erasmus+.  

Vi er nå glade for å kunne annonsere at Sandra Skiaker vant førsteplassen og et reisegavekort.  

Tusen takk for alle bidrag!

Førsteplass: Sandra Skiaker – Fakkeltog i solidaritet med Nigeria

Beskrivelse fra Sandra: Dette bildet er fra et fakkeltog arrangert av ungdom, i solidaritet med ungdom i Nigeria. Rundt 50 ungdom samlet seg, og vandret gjennom Oslos gater for å vise solidaritet med ungdom i Nigeria sin kamp mot urettferdighet i sine lokalmiljøer. Vi ropte slagord, viste at vi sto sammen, og vi ble hørt og sett av byen.

Begrunnelse:  

Bildet er fra et fakkeltog i Oslo arrangert av ungdom i solidaritet med ungdom i Nigeria. Bildet viser en ung kvinne som roper med blikket rettet i kamera. Hun holder en brennende fakkel i den ene hånden. I bakgrunnen ser vi flere unge mennesker i fakkeltog - og skinnet fra et rødt trafikklys. Bildet får seeren til umiddelbart å stoppe opp. Den unge kvinnen viser et sterkt engasjement, og det er nesten som vi kan høre henne der hun roper av full hals med blikket rett i linsen. Hun insisterer på å bli hørt, noe som understrekes av kvinnen i gul vest til siden for henne og den unge mannen i bakgrunnen som begge roper i fakkeltoget.  Det røde lyste i bakgrunnen blir som et symbol i bildet, en alarm eller et stopp - særlig når vi leser at konteksten er en demonstrasjon i Oslos arrangert av ungdom til støtte for ungdom utsatt for i Nigeria.

Andreplass: Sondre Zakariassen Ranum – Demonstrasjon mot krigen i Ukraina

Beskrivelse fra Sondre: Dette bildet av meg ble tatt i slutten av februar i år i Trieste, Italia, under en demonstrasjon mot den russiske invasjonen av Ukraina og den italienske regjeringens uvillighet til å helhjertet støtte det ukrainske forsvaret av sitt hjemland. 2022 har vært et år med utallige utfordringer, alt fra COVID og inflasjonskrise, men også forsøk på å skade demokratiske styresett og fjerne frihetene som demokratiet innebærer. Enten om dette er symbolisert gjennom den kaldblodige russiske invasjonen av et annet uavhengig land, eller terrorhendelsen i Oslo i sommer som ønsket å fjerne friheten til å være deg selv fri fra diskriminering og fare - noe som både er en menneskerett og en fundamental søyle av vårt samfunn. Det er ufornektelig at våre rettigheter er under angrep, men min stilling er klar - jeg gir dem ikke opp uten kamp. #DetStarterMedDeg #eyy2022 @utdanningiverden @erasmusplussungdom

Kommentar fra juryen: Fotografiet er viser ansiktet til en tenåringsgutt som holder en hjemmelaget gul og blå plakat over hodet med teksten "Hands off Ukraine". I forgrunnen skimter vi ansiktet til en eldre mann - og bak gutten en eldre kvinne. Bakgrunnen er opplyst. Det første som treffer er blikket til den unge gutten. En blanding av tristhet og utholdenhet. Både han og menneskene vi ser rundt ham er kledd i vinterklær og luer. Det er kaldt i Trieste denne dagen i februar. Bakgrunnen er opplyst men forgrunnen med gutten er dunkelt belyst og fargene i det ukrainske flagget i plakaten, armbåndet og symbolet han har malt på kinnet står tydelig frem. Fotografiet viser uten tvil at sterkt ungt engasjement for det som foregår i verden – og fanger nærmest året 2022 i ett bilde. 

Tredjeplass: Katarzyna Sanak  - Sirkuslandsbyen i Mortensrud

Beskrivelse fra Katarzyna: Dette bildet kommer fra avslutningsforestillinen fra prosjektet Sirkuslandsbyen i Mortensrud, Oslo. Jeg valgte dette bildet fordi jeg er veldig stolt av alle barna og ungdommene som engasjerte seg i dette prosjektet og gjennom sitt arbeid skapte en fantastisk opplevelse for lokalmiljøet i deres nabolag. I tillegg med dette bildet vil jeg promotere alle prosjektene som bruker sirkus som hovedmidler i sitt arbeid med unge folk. Mitt eget sirkuseventyr startet i et prosjekt støttet av Erasmus+ ungdom, og jeg er veldig glad for at nå, et par år senere, er sirkus fortsatt mitt livs lidenskap og arbeidsplass i én. Jeg vet og håper at mange av mine elever kommer til å fortsette med sirkus og gjennom det forbedre fremtiden vår med kreativiteten deres, spre gleden og få mange smil på fremtidens ansikter.

Bildet er kreditert: @agatakolodziejj 

Kommentar fra juryen: Bildet viser en tre unge sirkusartister som henger akrobatisk i en trapes av tissues/tekstil. I bakgrunnen ser vi både scenen og deler av publikum. Dette bildet får hederlig omtale. Nydelig lys og stemning. Dette er et sirkusbilde som sammen med teksten vedkommende har sendt inn viser både sirkusglede, samarbeid og ikke minst hva Erasmus+ kan bidra til. 

Her er flere bidrag til fotokonkurransen:

Bildene her er i tilfeldig rekkefølge, og formatet har blitt justert på noen bildet.

Regine: Dette skiltet lagde jeg til Kongsvinger Pride 2021. Det skulle gjennomføres parade, noe vi ikke kunne gjøre i Oslo. Dette var også første gang det ble arrangert Pride i Kongsvinger, av engasjerte ungdommer som rørte meg masse. Selv var jeg blitt invitert for å fremføre slampoesi i mitt virke som tekstforfatter. Som bilfil hender det jeg blir møtt med fordommer, også innad i det skeive miljøet. Og jeg får mange unødvendige spørsmål. F.eks. hvor mange prosjekt jeg foretrekker er et kjønn. Her er svaret mitt på skiltet jeg gikk med i paraden.

Lina: Jeg får gåsehud av å se på bildet. Det ble nemlig tatt under felleskonferanse for alle de regionale ungdomsrådene 9.-11. september. Jeg valgte disse bildene fordi de viser hvor mange ungdommer som har tatt på seg et verv som krever mye tid og arbeid, men utrolig viktig for å kjempe for ungdommens stemme i deres fylker. Denne konferansen var et historisk moment, for det samlet utrolig engasjerte ungdom fra HELE landet for første gang. Vi fikk dele erfaring og inspirere hverandre for å bli best mulig. Bland en del andre saker, så diskuterte vi også en veldig viktig sak som alle ungdomsrådene er enige i, altså et nasjonalt ungdomsråd. Denne saken har ANU (arbeidsgruppa for nasjonalt ungdomsråd) jobbet lenge og UTROLIG mye med. En annen sak er at alle ungdomsrådene er enige i er «møte og talerett i fylkestingene». Det er enstemmig enighet om at ALLE regionale ungdomsrådene burde få møte og talerett slik at ungdommens stemme skal bli ordentlig hørt i alle fylker. Gjennom denne konferansen fikk vi råd om hvordan vi kan kjempe for denne saken i fylkene våre, og hvordan vi kan påvirke og kreve dette fra politikerne våre. Derfor mener jeg at disse bildene er perfekt eksempel på ungt engasjement, for her er det tydelig at ungdom i Norge bryr og engasjere seg.

Synne: Jeg heter Synne, er 17 år og bor i Søgne, et lite tettsted utenfor Kristiansand. Jeg har så lenge jeg kan huske villet bruke stemmen min til å påvirke og bruke den til å få mine meninger hørt. Jeg har også lenge vært engasjert i ulike organisasjoner som CISV, Operasjon Dagsverk og UNICEF. Jeg valgte dette bildet fordi jeg føler det viser medvirkning og engasjement. Jeg synes dette bildet viser hvordan vi ungdommer kan påvirke om vi bruker stemmen vår. Dette bildet er tatt på Arendalsuka 2022. Det var den første gangen jeg hadde vært med på Arendalsuka med en organisasjon, og jeg var der med Operasjon Dagsverk. Jeg sitter i Distriktskomiteen for Operasjon Dagsverk i Agder og fikk derfor mulighet til å bli med her. Jeg er så glad for at jeg fikk muligheten til dette, siden jeg på denne måten kunne engasjere flere unge og spre informasjon om en organisasjon som jeg elsker. Jeg synes dette bildet viser hva vi kan få til om vi bare vil. Fordi det er vi som er fremtiden. Det er ungdommer som skal ta over verden. Vi må lage en verden på våre premisser.

Tori: Hei! Mitt navn er Tori og jeg elsker landbruk! Jeg ønsker å drive familiegården videre og fortsette å produsere norsk mat av skikkelig god kvalitet. Sånn som samfunnet og politikerne behandler oss bønder nå er det vanskelig å drive med jordbruk og landbruk alene, dette har jeg et ønske om å endre på! Jeg mener vi bønder burde få mere inntekter så vi kan fortsette å produsere god mat av ekte norsk kvalitet! Derav starter det med meg!

Lene: Dette bildet engasjerer meg! Visste du at kjønnet til skilpadder er avhengig av temperaturen? Global oppvarming truer bestanden av skilpadde fordi det i dag er så varmt at det nesten kun fødes hunnskilpadder. Dette er et klart tegn. Vi må ta den globale oppvarmingen seriøst.