Reis på interrail med DiscoverEU

Fyller du eller er du 18 år i år? Da kan du bli med i trekningen om en gratis interrailbillett for å utforske Europa med tog. Billetten er gyldig i 30 dager og du kan bruke den i de fleste landene i Europa. Reis hvor du vil og når du vil.

Hvert år arrangerer EU en stor billettkonkurranse der de deler ut titusenvis av slike gratisbilletter til 18-åringer i Europa. Fra 2022 kan også 18-åringer bosatt i Norge delta!

Formålet med DiscoverEU er at ungdommer skal oppdage Europa, lære om andre kulturer, finne nye venner og utforske europeisk identitet mens de reiser så miljøvennlig som mulig.

Konkurransen åpner 11. oktober 2022 og er åpen til 25. oktober 2022. Du kan melde deg på når som helst innenfor det tidsrommet.

Slik gjør du det

Bestem deg!

Finn ut om du vil reise alene eller sammen med venner. Hvis dere vil kan dere reise opp til fem personer i samme gruppe, og da må alle sammen melde seg på konkurransen.

Meld deg på!

Registrer deg på EUs ungdomsportal og svar på spørsmålene for å delta i trekningen. Konkurransen er åpen to ganger i året, i april og oktober. I konkurransen må du svare på fem enkle flervalgsspørsmål og ett gjettespørsmål. 380 billetter skal gå til ungdom i Norge hver runde, og de 380 som gjetter nærmest vinner billett. Resten havner på venteliste.

Vinn!

Hvis du vinner, blir du kontaktet av et reisebyrå for å planlegge turen din. Du får tilgang til en app med billetten din, en reiseplanlegger og et rabattkort på mat, overnatting og kulturopplevelser rundt om i Europa.

Hvem kan søke

 • Du som er eller snart fyller 18 år kan søke. Du må ha fylt 18 år den dagen du begynner reisen. Du finner søknadsportalen her (ekstern lenke).
 • Du må være født mellom 1. januar 2004 og 31. desember 2004. Du må være 18 år når reisen din starter.
 • Du må være bosatt i Norge (eller ett av de andre landene i programmet) for å delta. Du trenger ikke å være norsk statsborger.

Betingelser

 • Reisen kan være i 1 til 30 dager. Du må reise til minst ett annet land enn det du bor i.
 • For å delta i trekningen må du fylle inn personlig informasjon (som epostadresse og passnummer eller ID-kortnummer). Deretter må du svare på fem flervalgspørsmål om Europa og til slutt et gjettespørsmål. Billettene blir fordelt på de som har svart riktig på spørsmålene og som har gjettet nærmest på gjettespørsmålet. Resten havner på venteliste.
 • Du kan velge om du melder deg på billettkonkurransen alene eller sammen med vennene dine. Hvis dere melder dere på som gruppe, kan dere være maks fem personer.
 • Hvis du har en funksjonsnedsettelse eller helseutfordringer som gjør at du trenger tilrettelegging for å kunne reise, skriver du dette i søknaden. Reisebyrået ta kontakt med deg for å legge til rette forat også du kan delta i DiscoverEU.
 • EU dekker kun interrailbilletten (eller alternativ transport, hvis nødvendig). Overnatting, lommepenger, forsikring, lokal transport og annet må du dekke selv. Et reisebyrå som er oppnevnt av EU-kommisjonen tar kontakt med deg for å planlegge reisen og utsteder så billetten din. Du skal ikke kjøpe billetten selv.
 • Hovedregelen er at du skal reise med tog. Men du kan bruke alternative reisemåter som buss og ferger, hvis nødvendig. Hvis det tar deg mer enn 18 timer å reise via land eller på båt for å krysse nærmeste landegrense, kan du reise med fly. Deltakere med begrenset mobilitet kan også søke om å fly.
 • Her melder du deg på konkurransen (ekstern lenke). Her kan du også lese mer om DiscoverEU og alle betingelsene.

Neste frist er 25. oktober

Konkurransen om billettene kommer hver vår og høst. Neste konkurranse åpner 11. oktober og fristen for å melde seg på er 25. oktober kl 12:00.

Lurt å vite

 • Hvert land får en kvote billetter basert på innbyggertall. Ungdommer i Norge skal til sammen få 760 billetter – 380 i april og 380 nye i oktober. De 380 deltakerne som gjetter nærmest svaret på gjettespørsmålet, vinner billett. Resten havner på venteliste i tilfelle noen ikke vil eller kan bruke billetten sin.
 • Du må være bosatt i Norge for å kunne delta i trekningen om billettene i den norske kvoten. Du trenger ikke å være norsk statsborger.
 • Du kan reise i en gruppe med opp til fire venner. Når du har registrert deg, deler du registreringskoden din med vennene dine. De må da bruke samme kode når de registrerer seg. De fyller så inn personlig informasjon (men deltar ikke i quizen).
 • EU-kommisjonen oppfordrer deltakerne til å dele opplevelsene på f.eks. sosiale medier eller gjennom å holde en presentasjon på skolen i etterkant. Bruk emneknaggen #discovereu på sosiale medier for å se hva andre har opplevd i løpet av reisen eller for å dele dine egne bilder!
 • Du mottar en digital spørreundersøkelse når du er ferdig med turen. Når du har fylt ut denne, får du et deltakerbevis som beskriver hva slags kompetanse du har fått og hva du har lært i løpet av turen (for eksempel språkferdigheter, ny kunnskap om andre kulturer osv).
 • Hvorfor kun 18-åringer? 18 år ble valgt av EU-parlamentet da de lanserte DiscoverEU fordi det markerer en viktig overgang inn i voksenlivet.
 • Bli med i Facebookgruppen for DiscoverEU (ekstern lenke) for å komme i kontakt med andre som skal reise med DiscoverEU. Her kan du stille spørsmål, få tips, dele reiseplaner og kanskje komme i kontakt med andre du kan reise sammen med!  
 • EU-kommisjonen som er ansvarlig for å trekke deltakere og tildele billetter. Bufdir er nasjonalt kontor for Erasmus+, som DiscoverEU er en del av. Vi kan gi informasjon om DiscoverEU, og vi skal også organisere treff for DiscoverEU-deltakere i Norge (såkalte Meet-ups»). Vi kan dessverre ikke svare på konkrete spørsmål knyttet til søknaden eller billetten din.
 • Har du vunnet billett: husk å sjekke om passet ditt er gyldig, og bestill tid til å fornye det hvis ikke!