Reis på interrail med DiscoverEU

Fyller du eller er du 18 år i år? Da kan du bli med i trekningen om en gratis interrailbillett for å utforske Europa med tog. Billetten er gyldig i 30 dager og du kan bruke den i de fleste landene i Europa. Reis hvor du vil og når du vil.

Hvert år arrangerer EU en stor billettkonkurranse der de deler ut titusenvis av slike gratisbilletter til 18-åringer i Europa, også i Norge.

Formålet med DiscoverEU er at ungdommer skal oppdage Europa, lære om andre kulturer, finne nye venner og utforske europeisk identitet mens de reiser så miljøvennlig som mulig.

Konkurransen er åpen to ganger i året, og neste gang er 16. - 30. april 2024. Når konkurransen åpner finner du den her (ekstern lenke).

Slik gjør du det

Bestem deg!

Først må du sjekke at du oppfyller kriteriene. Denne billettkonkurransen er for de som er 18 år. Er du 18 eller snart 18, er dette for deg! Hver vår og høst finner du info om hvem som kan søke på denne siden (ekstern lenke).

Finn ut om du vil reise alene eller sammen med venner. Hvis dere vil kan dere reise sammen opp til fem personer i samme gruppe, og da må alle sammen melde seg på konkurransen. I neste steg ser du hvordan du/dere melder dere på.

Meld deg på!

Registrer deg på EUs ungdomsportal og svar på spørsmålene for å delta i konkurransen. Konkurransen er åpen to ganger i året, i mars/april og oktober. I konkurransen må du svare på fem enkle flervalgsspørsmål og ett gjettespørsmål. Ca. 400 billetter skal gå til ungdom i Norge hver runde, og de som gjetter nærmest vinner billett. Resten havner på venteliste.

Hvis dere blir med som gruppe: den første som melder seg på får en kode som hen må dele med resten av gruppa, så blir dere registrert sammen. Hvis dere melder dere på som gruppe regnes det som én enkelt påmelding og alle i gruppa får hver sin billett hvis dere vinner.

MERK: trenger du eller noen av vennene dine noen form for tilrettelegging for å kunne reise, for eksempel på grunn av en funksjonsnedsettelse eller sykdom, kan dere skrive inn det her.

Vinn!

De som vinner blir kontaktet av et reisebyrå med en lenke til der du kan bestille billett. Du kan velge mellom to ulike typer billetter: enten en som lar deg planlegge reisen på forhånd, eller en fleksibel billett som lar deg bestemme deg underveis. For å få tilgang til billetten din laster du ned en app, der du booker de togene du vil ta, planlegger reiseruten din og chatter med andre reisende ungdom fra hele Europa hvis du vil. I tillegg inneholder appen et rabattkort med over 40 000 rabatter på mat, overnatting og kulturopplevelser rundt om i Europa.

Dersom du ikke vil eller kan bruke billetten din likevel, kan du si fra om det til reisebyrået og billetten vil gå videre til noen på ventelista.

Reis!

Når billetten er i boks er det bare å reise av gårde. Dersom du har valgt den fleksible billetten står du helt fritt til å velge når du starter reisen din og hvor mange land du vil besøke. Billetten din er gyldig i 30 dager fra du starter reisen, og den inkluderer maksimum 7 hele reisedager, der du faktisk sitter på toget fra land til land eller by til by. Det fine med en fleksibel billett er at du når som helst kan endre reisen din som du vil. Kanskje skulle du egentlig til Paris, men traff noen nye venner og vil heller bli med til Berlin? Det er helt opp til deg.

Treff andre reisende!

Du som har vunnet en DiscoverEU-billett, har tilgang til en rekke spennende aktiviteter rundt omkring i Europa, helt gratis. Alle landene som deltar i programmet arrangerer det vi kaller «meet-ups» der togreisende ungdommer møtes på tvers av landegrenser. Disse treffene kan inneholde alt mulig: en guidet bytur i Milano, elvecruise i Beograd, paintball i Budapest, en musikkfestival i Madrid, og myyyyye mer. Aktivitetene varer mellom én og tre dager, og inneholder som regel gratis måltider og overnattinger. Det er en ypperlig mulighet både til å spare penger og til å treffe andre reisende fra mange forskjellige land!

I tillegg kan du komme i kontakt med andre via chatforumet i appen. Der kan du stille spørsmål, få tips, dele reiseplaner og kanskje komme i kontakt med noen som vil møtes eller reise sammen med deg.

Del erfaringene dine!

Vi oppfordrer deltakerne i DiscoverEU til å dele opplevelsene sine, for eksempel ved å poste på sosiale medier eller holde en presentasjon på skolen i etterkant. Bruk emneknaggen #discovereu på sosiale medier for å se hva andre har opplevd i løpet av reisen sin eller for å dele egne bilder. Og tagg oss gjerne på @erasmusplussungdom.

Når du er ferdig med reisen din kommer du til å motta en digital spørreundersøkelse. Når du har fylt ut denne får du et deltakerbevis som beskriver hva slags ny kunnskap og kompetanse du har fått i løpet av turen (for eksempel språkferdigheter, ny kunnskap om andre kulturer osv.). Denne kan være fin å legge ved CVen!

Hvem kan søke

 • Du som er eller snart fyller 18 år kan søke. Du må ha fylt 18 år den dagen du begynner reisen. Du finner søknadsportalen her (ekstern lenke). Se forklaring nedenfor på hvem som kan søke når.
 • Du må være bosatt i Norge (eller ett av de andre landene i Erasmus+-programmet) for å delta. Du trenger ikke å være statsborger.
 • Du kan søke alene eller sammen med vennene dine - maks fem personer kan søke sammen.

Konkurransen arrangeres altså to ganger hvert år - i mars/april og oktober. Det er meningen at alle skal ha to sjanser til å bli med i konkurransen. Vinner de ikke den første gangen de prøver, skal de kunne prøve igjen neste gang. Derfor: 

 • Er marsrunden åpen for de som er 18 år 1. juli i inneværende år. Det betyr for eksempel at konkurransen i mars 2024 er åpen for de som er født mellom 1. juli 2005 og 30. juni 2006. 
 • Er oktoberrunden åpen for alle de som har fylt eller skal fylle 18 år inneværende år. I 2024 betyr det alle som er født i 2006.
 • På samme måte er konkurransen i mars 2025 åpen for de som er født mellom 1. juli 2006 og 30. juni 2007, og i oktober 2025 for alle født i 2007. Og så videre, og så videre...

Betingelser

 • Reisen kan være mellom 1 og 30 dager. Du må reise til minst ett annet land enn det du bor i.
 • For å delta i trekningen må du fylle inn personlig informasjon (som epostadresse og passnummer eller ID-kortnummer). Deretter må du svare på fem flervalgspørsmål om Europa og til slutt et gjettespørsmål. Billettene blir fordelt på de som har svart riktig på spørsmålene og som har gjettet nærmest på gjettespørsmålet. Resten havner på venteliste.
 • Du kan velge om du melder deg på billettkonkurransen alene eller sammen med vennene dine. Hvis dere melder dere på som gruppe, kan dere være maks fem personer.
 • Hvis du har en funksjonsnedsettelse eller helseutfordringer som gjør at du trenger tilrettelegging for å kunne reise, skriver du dette i søknaden. Reisebyrået ta kontakt med deg for å legge til rette forat også du kan delta i DiscoverEU.
 • EU dekker kun interrailbilletten (eller alternativ transport, hvis nødvendig). Overnatting, lommepenger, forsikring, lokal transport og annet må du dekke selv. Et reisebyrå som er oppnevnt av EU-kommisjonen tar kontakt med deg for å planlegge reisen og utsteder så billetten din. Du skal ikke kjøpe billetten selv.
 • Hovedregelen er at du skal reise med tog. Men du kan bruke alternative reisemåter som buss og ferger, hvis nødvendig. Hvis det tar deg mer enn 18 timer å reise via land eller på båt for å krysse nærmeste landegrense, kan du reise med fly. Deltakere med begrenset mobilitet kan også søke om å fly.
 • Her melder du deg på konkurransen (ekstern lenke). Her kan du også lese mer om DiscoverEU og alle betingelsene.

Neste frist er 30. april 2024

Konkurransen om billettene kommer hver vår og høst. Neste konkurranse åpner 16. april 2024 og er åpen til 30. april 2024. Du finner den her (ekstern lenke).

Lurt å vite

 • Hvert land får en kvote billetter basert på innbyggertall. Ungdommer i Norge skal til sammen få omtrent 800 billetter – 400 i mars og 400 nye i oktober. De 400 deltakerne som gjetter nærmest svaret på gjettespørsmålet, vinner billett. Resten havner på venteliste i tilfelle noen ikke vil eller kan bruke billetten sin.
 • Du må være bosatt i Norge for å kunne delta i trekningen om billettene i den norske kvoten. Du trenger ikke å være norsk statsborger.
 • Du kan reise i en gruppe med opp til fire venner. Når du har registrert deg, deler du registreringskoden din med vennene dine. De må da bruke samme kode når de registrerer seg. De fyller så inn personlig informasjon (men deltar ikke i quizen).
 • EU-kommisjonen oppfordrer deltakerne til å dele opplevelsene på f.eks. sosiale medier eller gjennom å holde en presentasjon på skolen i etterkant. Bruk emneknaggen #discovereu på sosiale medier for å se hva andre har opplevd i løpet av reisen eller for å dele dine egne bilder!
 • Du mottar en digital spørreundersøkelse når du er ferdig med turen. Når du har fylt ut denne, får du et deltakerbevis som beskriver hva slags kompetanse du har fått og hva du har lært i løpet av turen (for eksempel språkferdigheter, ny kunnskap om andre kulturer osv).
 • Hvorfor kun 18-åringer? 18 år ble valgt av EU-parlamentet da de lanserte DiscoverEU fordi det markerer en viktig overgang inn i voksenlivet.
 • EU-kommisjonen som er ansvarlig for å trekke deltakere og tildele billetter. Bufdir er nasjonalt kontor for Erasmus+, som DiscoverEU er en del av. Vi kan gi informasjon om DiscoverEU, og vi skal også organisere treff for DiscoverEU-deltakere i Norge (såkalte Meet-ups»). Vi kan dessverre ikke svare på konkrete spørsmål knyttet til søknaden eller billetten din.
 • Har du vunnet billett: husk å sjekke om passet ditt er gyldig, og bestill tid til å fornye det hvis ikke!