En italiener på Vinstra

Sted: Vinstra, Norge
Støtteordning: Frivillig arbeid

Emanuele ønsket å reise langt vekk fra sin italienske hverdag, samtidig som han følte en trang til å gjøre noe viktig både for seg selv og for andre. Løsningen ble ti måneder som frivillig ungdomsarbeider på Vinstra.

Midt i blinken

Emanuele ville gjerne oppleve noe nytt og annerledes, men det viktigste var å få lov til å hjelpe til et sted der de hadde behov for ham. Da han fikk høre om muligheten til å reise til et annet land i Europa for å jobbe som frivillig, ble han kjempenysgjerrig og fant fort ut at dette var midt i blinken og passet ham godt.

Søsken i Oslo

Med søsken i Oslo var det ikke helt tilfeldig at han valgte å søke seg til Norge. Han fant prosjektet på Vinstra, der han kunne jobbe med ungdom, og syntes det var en fantastisk mulighet til å utforske landet utenfor hovedstaden og bli kjent med det «ekte» Norge.

Årvillingen med Rondane i bakgrunnen.

Mye mer enn bare en jobb

Den unge italieneren oppdaget raskt at frivillig arbeid er mer enn bare en jobb – og mye mer enn en ferietur til utlandet. Oppholdet i Norge ga ham perspektiv og større forståelse av andre kulturer og av Europa.

I løpet av ti måneder på Vinstra, med et helt nytt språk, nye mennesker og nye arbeidsoppgaver, utviklet Emanuele seg og fant ut at det bodde mer i ham enn han selv visste. Det var en litt beskjeden og reservert gutt som kom hit, men etter innholdsrike måneder fylt med opplevelser, dro han hjem igjen med selvtillit og nyfunnen styrke. Han har blitt mer nysgjerrig på verden og ønsker å oppdage hva annet spennende som finnes der ute.

Fellesskap

Noe av det beste med å jobbe frivillig på Vinstra var de fantastiske kollegaene og måten de tok ham imot på. Alle var veldig hjelpsomme, og følelsen av å være en viktig ressurs for organisasjonen og ungdommene kom raskt. Kollegaene lyttet og var åpne for hans ideer og innspill, noe han syntes var litt uvant. I starten visste han ikke helt hvor mye han skulle dele, men etter hvert lærte han seg likevel å stole på magefølelsen.

Alt i alt har han fått med seg mange fine erfaringer, og fordi de han jobbet med var skikkelig fine folk, fikk han fort venner og kunne føle seg som hjemme, selv om han var langt fra hjembyen Asti.

Motivert i hverdagen

Emanuele var frivillig hos Ung i Midtdalen, ungdomssatsingen til tre av kommunene i Oppland. Den første tiden jobbet han på to ungdomsklubber og hjalp til å planlegge aktiviteter, samtidig som det var viktig å være et godt forbilde for ungdommene. Når han ikke var på jobb på en av fritidsklubbene, lærte han norsk sammen med flyktningene på Vinstra.

Han våknet hver morgen og hadde lyst til gjøre så mye som mulig ut av dagene som frivillig. Det var lett å være motivert med så mye nytt å lære, nye mennesker å treffe og nye aktiviteter å prøve.

Varierte oppgaver

Etter hvert fikk Emanuele flere oppgaver på kontoret, og da fikk han enda bedre mulighet til å utvikle sine egne interesser og ferdigheter – han oppdaget for eksempel sin interesse for blogging og startet en egen blogg for Ung i Midtdalen.

Sammen med en italiensk kokk lagde han italiensk matlagingsworkshop for skoleelever på videregående, og han var med på å planlegge og gjennomføre større arrangementer for ungdom og flyktninger i regionen.

Emanuele jobber på kontoret.

Ansvar som gruppeleder

Noe av det morsomste Emanuele fikk oppleve på jobb, var å være gruppeleder på gruppeutvekslingen «International Climate Exchange», der ungdom fra Norge fikk besøk av ungdom fra Portugal og Italia.

Utvekslingen var det største arrangementet han var med på i løpet av tiden som frivillig, og han fikk mye ansvar. Det var hans oppgave å passe på at de holdt budsjettet, han ordnet mat hver dag, planla aktiviteter og passet på ungdommene. Å være gruppeleder var veldig lærerikt.

Norsk friluftsliv

Fritiden byr også på mange nye og spennende opplevelser for en som bor i Norge for første gang. Selv om Emanuele gruet seg litt til norsk vinter med snø og is, minus 25 grader og solnedgang kl. 14:30, ble han positivt overrasket – vinteren var gøy og magisk. Det vanskeligste var faktisk å få seg en god natts søvn om sommeren.

En ting han ikke visste på forhånd, var hvor utrolig tidlig butikkene stengte sammenlignet med hjemme i Italia. Men det var egentlig like greit, for da kom han seg ut i naturen i stedet. Han prøvde langrenn og snowboard, red hest gjennom snøen en vinternatt og vandret alene i skogen. En stor del av opplevelsen som frivillig var det han opplevde på fritiden.

Bålkos om sommeren.

Ta sjansen – reis ut!

Emanuele anbefaler deg som har lyst til å jobbe frivillig å velge et prosjekt som passer for deg og interessene dine – det er viktig å velge noe du har lyst til å prøve. Selv hadde han aldri jobbet med ungdom, og var spent på hvordan det ville bli. Du må tørre å være deg selv, stille mange spørsmål og ikke gi opp når du møter motstand. Det å jobbe frivillig på denne måten er en fantastisk mulighet som du bare får en gang i livet.

Kontaktet organisasjoner

Da Emanuele hørte om denne muligheten første gang, kom han i kontakt med en senderorganisasjon han kjente til fra før og som kunne hjelpe ham med å reise ut. Etter flere søknader til ulike organisasjoner i blant annet Spania, Polen, Portugal og Frankrike, ble han endelig invitert til å ha et Skype-intervju med Ung i Midtdalen. De valgte ham og planleggingen kunne begynne. Endelig skulle han få oppdage det ekte Norge! Han ble kjempegira da han fikk vite at han hadde fått napp og gledet seg til å komme seg av gårde.

Mer informasjon om prosjektet: