Ungdomsråd i nord

Hammerfest ungdomsråd arrangerte en vellykket konferanse. Foto: Håvard B. Rødsand.

Sted: Hammerfest, Norge
Støtteordning: Ungdomsstyrte prosjekter
Beløp: 59 910 euro

Fredag 14. til søndag 16. oktober inviterte Hammerfest ungdomsråd representanter fra ungdomsråd i hele Nord-Norge til en felles konferanse. Målet var å samles, utveksle erfaringer, inspirere hverandre og styrke ungdomsrådenes rolle.

Arrangementet fikk støtte i mai 2022 gjennom ordningen Ungdomsstyrte prosjekter. Hammerfest ungdomsråd søkte på EU-midlene sammen med Ungdomstjenesten i Hammerfest. – Prosessen med å skrive søknaden gjorde at vi fikk tenkt ut løsninger på innholdet i samlingen og gjøre den så god som mulig, skriver de i et innlegg på sin Facebookkonto.

Arrangørene hadde laget et fullspekket program for 100 deltakere, som fikk kostnader til reise, opphold og mat dekket. Selve arrangementet ble holdt på Arktisk Kultursenter. Ordfører i Hammerfest, Terje Wikstrøm, åpnet konferansen og ønsket velkommen på fredag. Statsforvalter og fylkesordfører i Troms og Finnmark, Tarjei Jensen Bech, stod også på scenen denne fredagen. På kvelden kunne deltakerne velge mellom pønkekonsert eller omvisning på ungdomsklubben Bootleg i Hammerfest, som tidligere har vunnet pris for årets klubbstyre fra Ungdom og Fritid. Det ble pizza og sosialisering før alle deltakerne fikk sove på hotell – de fleste på delt rom.

Sigrid fra Hammerfest ungdomsråd hadde full kontroll på scenen. Foto: Håvard B. Rødsand.

Lørdag bød på inspirasjon fra ungdomsrådene i Alta, Grane og Hammerfest, i tillegg til at alle fikk høre fra Ungdommens fylkesråd i henholdsvis Nordland og Troms og Finnmark. På ettermiddagen delte deltakerne seg inn i ungdommer og ungdomsrådskoordinatorer: Ungdommene lærte om å ta ordet, hvordan holde presentasjoner og være med i debatter, samt litt om hersketeknikker. Koordinatorene fikk utveksle erfaringer og lære mer om hvordan de kunne styrke ungdomsrådene enda mer.

På den siste dagen fikk deltakerne høre mer om noe som mange er interessert i: den nye motorferdselloven. De deltok også på et verksted om hvordan de kunne engasjere andre ungdommer, utenfor ungdomsrådene.

Omtrent 100 deltakere dukket opp på Arktisk Kultursenter i oktober. Foto: Håvard B. Rødsand

En viktig del av prosjekter og arrangementer med støtte fra Erasmus+ ungdom er tid til refleksjon og evaluering til slutt. Det ble derfor satt av god tid til dette, samt fellesfotografering og utdeling av diplomer, før helgen ble avsluttet med lunsjmat fra det lokale cateringselskapet Bæivi.

På Facebook skrev Hammerfest ungdomsråd litt om hvordan det hadde gått: «Det blei ei kjempefin (legendarisk!) helg med mye gode folk, mye å lære og masse gode minner.» Deretter sendte de en stor takk til alle som hadde hjulpet til med alt fra mat og underholdning, til reisebestillinger, navnekort og nøkkelbånd til 100 stykker.

Kommentarene under innlegget viser at deltakerne var fornøyde. «Flott», «fantastisk» og «imponert» er ord som kommer opp når deltakerne skal takke for et godt gjennomført arrangement.
Ungdomsrådet i Hammerfest anbefaler alle å søke midler fra Erasmus+ ungdom.

Komiteen trykket opp navnekort ved hjelp av Typo'nor AS og fikk nøkkelbånd av bland annet Finnmark Ressursselskap. Foto: Håvard B. Rødsand.

Du kan lese mer om Ungdomsråd i nord på konferansens egne nettside.