Vinn en gratis togbillett du kan bruke i hele Europa!

Er du 18 eller fyller 18 år i 2023? Da kan du og vennene dine bli med i trekningen av togbilletter som lar dere reise gjennom Europa i opptil en måned!

Lyst til å oppleve Barcelona, Athen eller Praha neste år? Alle sammen kanskje? Det kan du nå få muligheten til.

Mellom 15. og 29. mars arrangerer nemlig Europakommisjonen en stor billettkonkurranse, kalt «DiscoverEU», der 18-åringer over hele Europa kan vinne gratis togbilletter. Ordningen er en del av Erasmus+-programmet. Billettene kan de heldige vinnerne bruke til å reise i opptil en måned, til så mange land de vil. Du kan lese alt om DiscoverEU her.

Denne billettkonkurransen arrangeres to ganger i året, og det ligger titusenvis av billetter i potten hver gang. 35 000 ungdommer i Europa kan vinne billett denne gangen, og omtrent 400 av dem er til ungdom i Norge. Alle som er født mellom 1. juli 2004 og 30. juni 2005 kan melde seg på.

Er du født senere enn det? Følg med i oktober! Da kommer konkurransen tilbake, og neste runde er åpen for alle som er født i 2005.

Konkurransen åpner altså 15. mars, og du finner den ved å klikke på denne lenka (ekstern). Lenka tar deg til Den europeiske ungdomsportalen, som er der konkurransen ligger. Du kan bli med når som helst fram til 29. mars.

Reis for deg selv eller sammen med venner

DiscoverEU startet som et prøveprosjekt i EUs medlemsland i 2018, og ble en kjempesuksess med én gang. Det første året delte EU ut 15 000 togbilletter, og antallet har økt for hvert år. I år deles det til sammen ut over 70 000 billetter. Grunnen til at Norge også har blitt med nå, er at ordningenhar blitt en del av programmet Erasmus+, der Norge er medlem.

Formålet med DiscoverEU er at ungdommer skal lære mer om andre kulturer, finne nye venner og utforske Europa mens de reiser så miljøvennlig som mulig.

Du kan velge om du melder deg på konkurransen som enkeltperson eller sammen med maks fire venner. Vinner du, blir du kontaktet av et reisebyrå for å planlegge turen. Har dere meldt dere på som en gruppe, får alle hver sin billett.

ALENE ELLER SAMMEN: Når du melder deg på billettkonkurransen kan du velge om du vil reise for deg selv eller sammen med vennene dine. (Foto: Bjørn Ànte Røe)

Billetten du får er gyldig fra 15. juni 2023 til 30. september 2024 og du kan starte reisen når du vil innenfor denne perioden. Den kan vare mellom én og 30 dager. Billetten får du tilgang til i DiscoverEU sin mobilapp. I den får også alle reisende 18-åringer tilgang til et rabattkort som inneholder ca. 40 000 rabatter på mat, overnatting, kulturelle opplevelser og masse annet over hele Europa.

I tillegg til det er alle som reiser med DiscoverEU invitert til såkalte «meet-ups» rundt omkring i hele Europa, der dere får møte andre reisende og lokale ungdommer. Disse arrangementene er gratis for alle som reiser, og kan være alt fra et matlagingskurs i Milano til en musikkfestival i Beograd. Som regel får man gratis mat og overnatting. Sjekk ut denne siden (ekstern lenke) for å se hvilke meet-ups du kan bli med på, de legges ut fortløpende.

Hvordan delta i konkurransen?

I konkurransen må du svare på fem enkle flervalgsspørsmål om Europa (du kan google svaret) og et gjettespørsmål der det ikke er mulig å finne svaret. De som gjetter nærmest vinner billett, og resten havner på venteliste. 

Har du spørsmål? Ta kontakt med Sigrid Sivertsen Haugan på 466 15 971 eller sigridsivertsen.haugan@bufdir.no.