Internasjonalt samarbeid for renere hav gjennom Erasmus+

I en tid der klimakrisen krever global innsats, har Norges Miljøvernforbund og deres italienske partner Remida gjennomført et vellykket Erasmus+-prosjekt) kalt «FiuMare: tra Educazione e Sostenibilità». Prosjektet fikk støtte gjennom ordningen små samarbeidsprosjekter.

Prosjektet hadde som mål å engasjere ungdom i strandrydding, miljøbevissthet og kunstbasert formidling om avfall og naturvern.

Fra en drøm til internasjonalt samarbeid

Ideen ble født etter en strandrydding i Norge, der italienske Cristina deltok som frivillig.  Hun var medlem i organisasjonen Remida, og så et stort potensial i å bringe lignende initiativer til Italia. «Dette må vi jo ikke bare gjøre i Norge», var tanken som tente gnisten til samarbeidet.

Etter å ha oppdaget Erasmus+ ungdom gjennom god veiledning fra Erasmus-rådgiveren Hodan Ismail Ahmed, åpnet det seg nye muligheter for internasjonalt samarbeid.

«Vi visste ikke engang at vi hadde tilgang til den europeiske portalen. Det var en helt ny verden av muligheter som åpnet seg.», sier Ida Louise Ringdal, prosjektleder i Miljøvernforbundet.

Mobil undervisning og kreativ formidling

Gjennom prosjektet utviklet Miljøvernforbundet og Remida et mobilt klasserom – en tilhenger som ble omgjort til undervisningslokale. Istedenfor å vente på at elever skulle komme til dem, dro de aktivt ut og møtte ungdommene på strender og langs elver. Dette innovative opplegget viste seg å være svært vellykket:

«I Italia blir ikke elever vanligvis invitert til slike miljøaktiviteter. Skolene var veldig takknemlige og entusiastiske,» sier Ida.

Totalt deltok over 1200 italienske ungdommer i prosjektets aktiviteter, inkludert strandrydding, kunstutstillinger og workshops, og sammen samlet de inn over 2,5 tonn søppel på strekningen fra Bologna til Adriaterhavet.

En av de største verdiene i prosjektet har vært utvekslingen av metoder og ideer mellom de to partnerne. Remida, med sin kreative og kunstbaserte tilnærming til miljøformidling, utfordret Miljøvernforbundet til å tenke annerledes om kommunikasjon:

«Vi har fått helt nye byggeklosser for ikke-formell læring. Hvordan kan kunst og lysshow bidra til å styrke miljøbudskapet? De har virkelig utfordret oss», forteller prosjektleder Ida.

Utfordringer underveis

Selv om prosjektet har vært vellykket, har det også vært utfordringer knyttet til å samarbeide internasjonalt:

«Søknadsskrivingen er omfattende og tar ganske mye tid. Vi kjente Cristina godt fra før, men når prosjektet vokste måtte vi sikre at alle virkelig var på samme side og hadde felles mål.»

God kommunikasjon har likevel vært nøkkelen til suksess:

«Vi hadde ideen og prosjektet klart før vi søkte hos Erasmus+. Det å være avklart tidlig gjorde jobben mye enklere. Diskusjoner som oppstår under søknadsprosessen er krevende, men viktige», understreker hun.

Veien videre – nye prosjekter og nye partnere

Nå ser Miljøvernforbundet og Remida videre mot større prosjekter. De har allerede vært på kurs og knyttet kontakter i Zagreb og Hellas for å utvikle et større samarbeidsprosjekt basert på konseptet med mobile klasserom.

«Vi vil lage konkrete undervisningsopplegg som skoler over hele Europa kan ta i bruk,» forteller Ida engasjert. «Målet er å skape noe som kan deles videre, og som flere land kan få glede av.»

Prosjektet har også fått nasjonal oppmerksomhet i Italia, hvor Cristina fra partnerorganisasjonen Remida nylig deltok på nasjonal TV og mottok stor interesse fra lærere over hele landet.

Tips til andre organisasjoner

På spørsmål om hva Miljøvernforbundet vil anbefale til andre som vurderer å søke Erasmus+, var budskapet fra Ida klart:

«Ta kontakt med Erasmus+! Ikke vær redd for å søke veiledning. Terskelen er lav, og de er virkelig der for å hjelpe. Klimakrisen stopper ikke ved landegrensene – internasjonalt samarbeid er avgjørende.»