Slik kan det gjøres: Gruppeutveksling

Forrige uke var ungdommer fra Overhalla kommune i Trøndelag på utveksling med ungdommer fra Romania og Slovakia. Les om hvordan det hele startet, og følg dem steg-for-steg i prosessen med å gjennomføre et gruppeutvekslingsprosjekt.

Forsommeren 2022: Første møte med partnere

I slutten av mai 2022 arrangerer Erasmus+ ungdom kontaktseminar på Utøya utenfor Oslo. Her kan grupper på én ungdomsarbeider og opptil to ungdommer fra flere ulike land finne hverandre for å skape ulike ungdomsprosjekter og gruppeutvekslinger.

En av de som deltar er Bjørnar Grande. Han er miljøarbeider i barnevernet og driver foretaket Grande Experience for å tilby aktiviteter og opplevelser til unge. Med seg har han ungdommene Solvor og Thea fra Overhalla kommune i Trøndelag. På Utøya møter de ungdomsgrupper fra andre land, og det blir full klaff da de møter ungdomsgrupper fra Slovakia og Romania: De vil lage et prosjekt sammen!

Høsten 2022: Sende inn søknad

På Utøya og gjennom sommeren og høsten jobber gruppene sammen for å planlegge prosjektet. Midt på dagen den 4. oktober 2022 er endelig søknadsfrist for å levere søknaden i EUs søknadsportal.

Søknaden inneholder en presentasjon av de tre gruppene, beskrivelser av de planlagte aktivitetene i prosjektet, og andre ting man må tenke på når man skal i gang med et prosjekt. Alle nødvendige dokumenter lastes opp og sendes inn, og nå er det bare å smøre seg med tålmodighet for å vente på svar.

Desember 2022: Svar på søknaden

I starten av desember 2022 blir resultatene publisert på nettsidene til Erasmus+ ungdom (se artikkelen her). Og heldigvis! Der står det svart på hvitt: Prosjektet “Discover Your Power” får tildelt 85 901 euro - altså nærmere en million kroner!

utklipp fra facebook:

Lokalavisa skriver også om gladnyheten: Les innlegget fra Namdalsavisa her (ekstern lenke)

Våren 2023: Prosjektet er i gang!

Fokusgrupper med ungdommer og ungdomsarbeidere fra alle tre land jobber nå med å planlegge reisene og aktivitetene som skal foregå i prosjektet. I mai reiser to fra hvert land på forberedelsesbesøk til Băgaciu i Romania.

Forsommeren 2023: Utveksling til Romania

Ved månedsskiftet mai/juni er det endelig tid for den første utvekslingsturen - og reisen går til Băgaciu i Romania! I tillegg til Bjørnar, Solvor og Thea er det flere andre deltakere som er med fra Norge for å møte ungdommene fra de andre landene. Namdalsavisa møter de reiseklare ungdommene og skriver en artikkel om utvekslingsturen som straks skal i gang.

avisutklipp fra Namdalsavisa

Underveis legger også gruppeledere og deltakere ut oppdateringer fra reisen i sosiale medier.

Det er mye reising (særlig med buss), samt samarbeid, læring og moro. Gruppen fra Romania, som kaller seg Cloud Five, filmer og lager en video fra utvekslingen.

August 2023: Utveksling til Norge

Forberedelsene er allerede i gang til prosjektets andre utvekslingstur. Denne gangen er det ungdommene fra Romania og Slovakia som kommer hele veien til Overhalla kommune i Norge.

Oktober 2023: Utveksling til Slovakia

Til slutt er det Slovakia som står for tur. Ungdommene fra alle de tre landene får mulighet til å vise fram hjemstedet sitt, samtidig som viktige temaer og morsomme aktiviteter settes på dagsorden.

Vinter 2023 - Rapportering

Når prosjektet er ferdig er det bare sluttrapporteringen som gjenstår. Når man har fått flere hundre tusen kroner fra EU er det viktig å vise at man har brukt pengene på en god måte. Har man spørsmål om rapportering kan man finne hjelp på våre veiledningssider her.

2024 - ditt eget utvekslingsprosjekt?

Ønsker du å komme i gang med ditt eget gruppeutvekslingsprosjekt? Se kriteriene her, og finn et kurs om gruppeutveksling her. Lykke til!