Lagde filmfestival i Bergen og Berlin

Publikum på filmfestivalen i Berlin venter på fremvisningen av en prisbelønt film.

Sted: Norge og Tyskland
Støtteordning: Ungdomsinitiativ
Beløp: 31 550 euro

Unge filmentusiaster fra Tyskland og Norge lagde filmfestival i Bergen og Berlin. De fikk støtte til et ungdomsinitiativ fra Erasmus+ i Tyskland.

Nytt festivalkonsept til Norge

Favourites Fim Festival (FFF) avholdes hvert år i Berlin og Bremen. I 2015 samarbeidet festivalarrangøren med Tønsberg og Bergen filmklubb for å få festivalen til Norge.

De unge initiativtakerne mener at den beste juryen er publikum og valgte derfor publikumsvinnere fra filmfestivaler over hele verden for å kunne vise fram filmene som inspirerer og engasjerer mest.

Film kan skape dialog

Prosjektets unge festivalsjefer bestemte seg for å arrangere filmfestivaler fordi de elsker film. Film kan gi ny innsikt i kulturer og tradisjoner, og de ønsket at festivalen skulle være en plattform for interkulturell utveksling. I tillegg til å gi deltakerne et direkte innblikk i kinematografisk kultur fra ulike deler av verden, inviterte de også deltakerne til å gå i dialog med hverandre og andre filmskapere omkring en rekke temaer relatert til filmene.

Fullt hus på Kvarteret i Bergen under åpningen av filmfestivalen.

Lærte å organisere en festival

Gjennom å organisere de to filmfestivalene, fikk deltakerne utviklet sine profesjonelle og sosiale ferdigheter. De fordelte oppgaver etter interesser og jobbet i bredt sammensatte team med deltakere fra forskjellig bakgrunn. Ved å jobbe i et miljø som ikke var preget av prestasjonspress, kunne deltakerne få selvtillit og lære å stole på egne ideer og arbeidsmetoder.

Gjennom å velge ut filmer og lage programmet, utviklet deltakerne de analytiske egenskapene som trengs for å vurdere film etter estetiske og tematiske kriterier. Å organisere to festivaler krever mye planlegging, så festivalarrangørene lærte alt fra budsjettering og forhandling til kommunikasjon og data.

Ungdommene lærte å organisere en filmfestival fra A til Å.

Variert festivalprogram

Prosjektet resulterte i en filmfestival i Bergen og en i Berlin. Representanter fra Bergen filmklubb dro til Berlin for å delta på festivalen der, og en måned senere kom medlemmer fra det tyske festivalteamet til Norge for å delta på festivalen i Bergen.

Festivalprogrammet la vekt på rørende og engasjerende filmer med politiske og sosiale temaer fra land som Mexico, Tyskland, Tsjekkia, Egypt, USA, Polen, Frankrike, Argentina, Nederland, Spania og Filippinene. I tillegg til vanlig film sto også dokumentarer og animasjonsfilm på programmet. Etter hver fremvisning kunne publikum stemme på filmene de likte best. Felles for alle filmene var at de var kritikerroste og populære blant publikum på andre filmfestivaler.

Etter festivalen i Bergen ble den mest populære filmen også vist i Tønsberg.

En stor gruppe tyske og norske frivillige bidro til å få til filmfestivalen til Kvarteret i Bergen.

NB! Dette prosjektet fikk støtte før 2021, fra en støtteordning som ikke lenger er i bruk. Av dagens støtteordninger er det den som heter "Ungdomsstyrte prosjekter" som er mest aktuell for prosjekter som dette: