Vi trenger flere unge stemmer!

Flere unge stemmer er både målsetningen og navnet til Jeune Norge sitt prosjekt støttet gjennom ordningen Ungdomsstyrte prosjekter. Torsdag 24. februar arrangerte de sitt første skrivekurs for unge mellom 16 og 29 år, med støtte fra Erasmus+: Aktiv Ungdom.

Fra venstre: Luqman Wadood, Trine Hatlen Saugestad, Simen Bondevik, Louise Åmli Aurdal og Tamina Rauf Sherriffdeen.

- Man må snakke høyt for å bli hørt. Ingen gir deg mikrofonen, den må du ta selv. Tamina Rauf Sheriffdeens ord slår mot de unge skribentspirene som har møtt opp i Pressens Hus denne februarkvelden. Debattsiden Jeune.no har invitert til skrivekurs for unge mellom 16 og 29 år som ønsker å ta det første steget inn i samfunnsdebatten.

Som aktiv i Oslo Arbeiderparti og som skrivementor for Universitetet i Oslo har Tamina lang erfaring i det norske ordskiftet, med mange innlegg og kronikker bak seg. Erfaring har også Simen Bondevik, leder i Unge Sentrum. Han er invitert for å snakke om netthets og negative kommentarer, men også gledene og viktigheten av å delta i den offentlige debatten.

- Unge stemmer må bli hørt, sier han. - Vi er kraftig underrepresentert i folkevalgte organer, ikke bare de som er under 18 år, men også i aldersspennet 18-30 år.

Trine Hatlen Saugestad fra VG (t.v), Simen Bondevik fra Unge Sentrum og Tamina Rauf Sherriffdeen fra Oslo AP deler sine beste skrivetips.

Så at det manglet en plattform for unge meninger

Flere unge skribenter opplever å bli ignorert av de store avisene, og at mediene ikke gjør nok for å la deres stemmer slippe frem. Studentene Luqman, Emma og Louise så at det norske medielandskapet manglet en lavterskel-plattform for kronikker og innlegg, med stor takhøyde for unge bidrag. Dermed ble en åpen og uavhengig debattside for unge startet, på tampen av året 2020: Jeune.no var født.

Adjektivet jeune betyr ung på fransk, og uttales [skjønn]. I 2021 søkte den unge studentredaksjonen midler gjennom den nye støtteordningen Ungdomsstyrte prosjekter hos Erasmus+: Aktiv Ungdom. Før året var omme ble det klart at de fikk innvilget € 23 000 til sitt prosjekt, som blant annet inkluderer en skrivekursrekke for unge. Det første kurset gikk av stabelen 24. februar 2022 på Pressens Hus i Oslo.

to unge mennesker poserer for kamera
Jeune.no-redaksjonen, her representert ved Luqman Wadood og Louise Åmli Aurdal

- Skriv i sinne!

Et tjuetalls unge mennesker har møtt opp. Med penn og papir skriver de ivrig ned tipsene fra Tamina og Simen. Tamina gir dem også i oppgave å skrive et motsvar på tre setninger til en sak de finner fra en nettavis. Det er nemlig ikke alltid man trenger å bruke lang tid eller tenke seg godt om før man skriver en kronikk: - Skriv i sinne, og moderer etterpå, er hennes tips.

Unge skribentspirer følger nøye med på tips fra erfarne kronikkforfattere.

25 under 25

Til å representere de store mediehusene har Jeune.no invitert Trine Hatlen Saugestad fra VG. Hun har vært med på å utvikle 25 under 25 - en serie kronikker og debattinnlegg skrevet av unge under 25 år. Hun forteller om hvordan de jobber på den andre siden av desken, og hva som kan gjøre at man får en sak på trykk. - Skriv om noe som mange unge er opptatt av akkurat nå, eller skriv om et tema som er spesielt viktig å belyse, er hennes tips.

Trine Hatlen Saugestad fra VG gir sine tips til hvordan man får innlegget sitt publisert.

Flere skrivekurs utover våren

Torsdagens arrangement var det første i rekken av flere skrivekurs utover våren 2022. Jeune.no ønsker å være et springbrett for unge meninger, og at innlegg som kommer på trykk hos dem skal bli viderepublisert av andre medieplattformer etterpå.

Erasmus+: Aktiv Ungdom heier på dette prosjektet, og oppfordrer til å følge med på Jeune.no sine kanaler på nettFacebook og Instagram for å få vite om andre arrangementer og kurs.

Har du også en idé til et ungdomsstyrt prosjekt? Les mer om støtteordningen, og søk innen 4. mai 2022.

PS: 2022 er utnevnt til europeisk ungdomsår! Det finnes mange måter å ta del i markeringen. Les mer her.