Guttekonferansen 2022

Tirsdag 18. oktober arrangeres Guttekonferansen 2022 i Hammerfest, der gutter og ikke-binære i kommunen er invitert til å snakke om psykisk helse. Arrangementet har fått støtte av Erasmus+ ungdom.

Ungdommene i Guttekonferansen-komiteen. Fra venstre: Elias Holmgren, Chris Martin Tornvik-Pedersen, Viktor Tandberg, Amund Frønning, Jørgen Kristiansen, Emil Andre Hatlem og Sondre Torarin Sætereng (Foto: Hammerfest kommune)

10. oktober er Verdensdagen for psykisk helse, og i hele oktober setter vi ofte litt ekstra fokus på psykisk helse i samfunnet. I den forbindelse ville Ungdomstjenesten i Hammerfest, med god hjelp fra ungdommer i kommunen, arrangere en konferanse for gutter og ikke-binære. Målet for dagen er at deltakerne skal lære mer om psykisk helse og hvilke hjelpetilbud kommunen har.

Bakgrunnen for prosjektet er at gutter oftere faller ut av skoleløpet enn jenter, og at gutter og menn topper selvmordstatistikkene i landet. Ungdomstjenesten i Hammerfest så dessuten en tendens til at gutter i kommunen ikke snakket så mye om psykisk helse - enten fordi de ikke visste nok om temaet eller fordi de ikke hadde verktøyene de trengte for å ha en dialog om det. Dette ville de gjøre noe med. Utekontakt Ana Carolina Vikene og Ungdomskonsulent Andrine Loraas Østmo troppet opp på Hammerfest videregående skole og loddet stemningen: Hvem ville være med å arrangere byens første Guttekonferanse?

Ungdomstenesta i Hammerfest fekk midlar igjen! Foto: Privat

Til prosjektgruppa fikk de med seg fem elever mellom 16 og 20 år. Sammen har de satt opp kjøreplan, budsjett og program, og i mai 2022 søkte de om midler gjennom støtteordningen Ungdomsstyrte prosjekter. Knappe to måneder senere ble det klart at Guttekonferansen ville få støtte av Erasmus+ ungdom, og da var det bare tida og veien frem til avviklingen i oktober.

Et viktig prinsipp for at et prosjekt skal få støtte gjennom Ungdomsstyrte prosjekter er, som navnet sier, at ungdommer må være med å styre prosjektet. Heldigvis står ungdomsmedvirkning allerede sterkt i Hammerfest og i Ungdomstjenestens arbeid. "Vi samarbeider alltid tett med ungdommene i kommunen - uansett hva vi arrangerer", skrev de i søknaden.

Ungdommene i prosjektgruppa har vært med å planlegge arrangementet fra start til slutt. Prosjektgruppa har kontaktet skolehelsetjenesten, eksterne foredragsholdere samt presse og media. De har også ordnet med lunsjservering og bestilt busser som skal frakte elevene fra Hammerfest vgs til konferansen, som varer hele dagen. Konferansen har fått oppmerksomhet både i lokale og nasjonale medier, og denne uken slapp de også en hemmelighet de har holdt på lenge: Influenserne Vegard Harm og Morten Hegseth kommer til Hammerfest denne tirsdagen for å snakke om blant annet selvaksept og selvtillit.

skjermprint fra Facebook: Harm og Hegseth forteller at de kommer til Hammerfest
Guttekonferansen 2022 slipper nyheten om at Harm og Hegseth kommer. (Foto: Skjermprint fra Facebook)

Guttekonferansen 2022 blir den første av mange slike konferanser i Hammerfest, som satser på en årlig markering av Verdensdagen for psykisk helse. Med dette tiltaket håper de at ungdommene i Hammerfest føler seg tryggere, opplever mestring og i større grad tør å være seg selv.