Flere unge stemmer!

Bjørn Norman (venstre) og Luqman Wadood fra Jeune på Erasmus+ ungdoms kickoff-konferanse juni 2022. Foto: Lillian Solheim / Erasmus+ ungdom

Sted: Norge
Støtteordning: Ungdomsstyrte prosjekter
Beløp: 23 000 euro

Flere unge stemmer er både målsetningen og navnet på et prosjekt initiert av en gruppe unge ildsjeler i starten av tjueårene. Med støtte fra Erasmus+ ungdom ble skriveverksteder for unge en realitet.

Mange unge kvier seg for å delta aktivt i samfunnsdebatten, engasjere seg i lokalpolitikken eller ytre meningene sine. Hatprat og netthets er en reell utfordring for demokratiet og ytringsfriheten i dag. I tillegg opplever unge skribenter å bli ignorert av de store avisene - mediene gjør kanskje ikke nok for å la deres stemmer slippe frem? Studentene Luqman, Emma og Louise så at det norske medielandskapet manglet en lavterskel-plattform for kronikker og innlegg, med stor takhøyde for unge bidrag. Dermed ble en åpen og uavhengig debattside for unge startet, på tampen av året 2020: Jeune.no var født.

to unge mennesker poserer for kamera
Jeune.no-redaksjonen, her representert ved Luqman Wadood og Louise Åmli Aurdal

Adjektivet jeune betyr ung på fransk, og uttales [skjønn]. I 2021 søkte den unge studentredaksjonen midler gjennom støtteordningen Ungdomsstyrte prosjekter hos Erasmus+ ungdom. Før året var omme ble det klart at de fikk innvilget € 23 000 til sitt prosjekt - altså nærmere 230 000 kroner. Prosjektet inkluderer blant annet en rekke skriveverksteder, der unge skribentspirer både kan få tips til skriveteknikk, hvordan få kronikker på trykk, og ikke minst hvordan takle kritikk og hets.

Unge skribentspirer følger nøye med på tips fra erfarne kronikkforfattere.

Det første skriveverkstedet gikk av stabelen 24. februar 2022 på Pressens Hus i Oslo. De noen-og-tjue unge menneskene mellom 16 og 29 år som møtte opp fikk et variert og nyttig kurs. Av Tamina Rauf Sheriffdeen fikk de praktiske oppgaver og beskjed om at "ingen gir deg mikrofonen - den må du ta selv". Simen Bondevik delte åpent om både positive og negative sider ved å ha en tydelig stemme i offentligheten. I tillegg fikk deltakerne høre fra den andre siden av desken: Trine Hatlen Saugestad fra VG fortalte nemlig om hvordan VG-redaksjonen jobber og hva som kan gjøre at en sak kommer på trykk.

Fra venstre: Luqman Wadood, Trine Hatlen Saugestad, Simen Bondevik, Louise Åmli Aurdal og Tamina Rauf Sherriffdeen.

Skriveverkstedet var svært vellykka, og bare en måned senere gikk skriveverksted nummer to av stabelen. Dit kom selveste Thorbjørn Røe Isaksen. Isaksen har tidligere vært politiker, men er nå redaktør for nettavisen E24. På skrivekurset til Jeune fortalte han om hva som skal til for at innlegg på Jeune.no skal bli lagt merke til av politikere, maktpersoner og større medier, og hva som skal til for at innlegget viderepubliseres i de store avisene. I tillegg kom skribent og ungdomspolitiker Anniken Elisenberg for å gi inspirasjon og tips til hvordan å få tankene sine ned på papiret og inn i et leserinnlegg.

Invitert til konferanse

Erasmus+ ungdom ser viktigheten av slike prosjekter for å løfte unge stemmer inn i samfunnsdebatten. Derfor inviterte vi Jeune for å snakke om prosjektet sitt på Erasmus+ ungdom sin Kickoff-konferanse i juni 2022. Prosjektleder Luqman Wadood tok med seg skribent og poet Bjørn Norman. 19 år gamle Bjørn nevner Jeune sin plattform som noe av det viktigste som skulle til for at han turte å publisere innlegg og gå aktivt inn i samfunnsdebatten. På konferansen fremførte han et dikt han hadde skrevet selv, til stor jubel fra alle i salen.

Bjørn Norman fremfører dikt på Erasmus+ ungdoms kickoff-konferanse juni 2022. Foto: Lillian Solheim / Erasmus+ ungdom

Nominasjoner og oppmerksomhet

I tillegg til at prosjektet ble trukket fram under Erasmus+ ungdom sin Kickoff-konferanse i juni, har både prosjektet og pådriverne mottatt mye oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt:

  • Luqman Wadood ble trukket ut som en av 35 deltakere til å bli med til EU-kommisjonen i Brussel for å markere Erasmus+ 35 år. Les mer.
  • Prosjektet Flere unge stemmer er nominert til SALTO Awards 2022 i kategorien Media Literacy. Les mer.
  • Både Luqman Wadood og Bjørn Norman er kåret til to av D2 og Dagens Næringslivs 30 ledestjerner under 30. Les mer.

Prosjektet Flere unge stemmer har fått støtte gjennom støtteordningen Ungdomsstyrte prosjekter. Du finner informasjon om søknadsfrister og kriterier for ordningen ved å trykke på knappen under: