Se bildene fra relanseringen!
Tirsdag og onsdag denne uka fikk vi samlet ungdomsarbeidere fra hele landet til vår relansering av Erasmus+ ungdom etter pandemien. Både frivilligheten og kommunalt ungdomsarbeid var representert, og vi hadde to nydelige dager fullt av spennende innhold og fine folk. Vi merket virkelig at vi har savnet dere!
Med oss på dag én hadde vi illustratør Linn Eielsen, som tegnet alt som skjedde, mens det skjedde. Resultatet kan du se her, og nederst i artikkelen finner du flere bilder fra konferansen. Tusen takk til alle som kom og alle som bidro, vi gleder oss til neste gang!
Sarah Camille Osmundsen med band åpnet programmet med nydelige låter på norsk og fransk.
Vi elsker alle anledninger til å feire! Konferansier Eirik Bergesen gratulerte alle med europeisk ungdomsår 2022.
Visste du at EU har en ambassadør i Norge? Vi fikk en veldig fin hilsen fra Nicolas de la Grandeville, som fortalte hvorfor det er så viktig å investere i ungdom over hele Europa.
Leder for Erasmus+ ungdom kunne fortelle deltakerne at Erasmus+ er EUs aller beste program. Og vi må for all del ikke glemme at det hele handler om interkulturell læring!
Astrid Gaup Skancke fra ungdomstjenesten i Hammerfest kommune og Stina Moen, leder av Øvre Eiker ungdomsråd, fortalte om gruppeutvekslingene de har arrangert eller vært med på, støttet av Erasmus+.
Vi liker godt å skryte av hvor fantastisk Erasmus+ ungdom-programmet er. Men det kan vi jo faktisk bare gjøre, når vi har så mye forskning som forteller at vi har helt rett. Vi fikk besøk av Andreas Karsten fra forskningsnettverket RAY som presenterte noe av denne forskningen for oss. Konklusjon: Erasmus+ funker!
Den fantastiske afrobeat-duoen African Sunz har fått støtte fra Erasmus+ ungdom til prosjektet "Together as one" der de skal holde musikalske verksted for ungdom i Oslo og Telemark. Der skal de jobbe med tekst og beats, og lære mer om hvordan man uttrykker seg gjennom musikk. Vi fikk høre om dette og tidligere prosjekter de har gjennomført, i tillegg til en utrolig kul opptreden.
For et drøyt år siden startet Luqman Wadood debattsiden Jeune.no (betyr "ung" på fransk), som siden har blitt en stor snakkis blant samfunnsengasjert ungdom. Jeune har fått støtte fra Erasmus+ ungdom til prosjektet «Flere unge stemmer», der de blant annet arrangerer skrivekurs for ungdom. De unge skribentene mer om skriveteknikk, presseetikk og hvordan man kan takle netthets. På konferansen fikk vi høre mer om prosjektet fra Luqman Wadood og Bjørn Norman, i tillegg til et nydelig dikt Bjørn har skrevet.
Hå kommune har arrangert flere gruppeutvekslinger for ungdom, og Gjertine Hognestad kunne fortelle oss levende om dem og gi oss sine beste tips! Legg merke til at denne dama har på seg et selvsydd skjørt med kommunevåpenet til Hå.
Leder av ungdomsrådet i Vefsn, Adam Ulvang, fortalte om kommunens arbeid med ungdom og hvordan de har brukt Erasmus+. Vefsn ble kåret til årets ungdomskommune i 2021. Visste du at både Vefsn, Mandal og Radøy kommune, som alle har vunnet denne gjeve prisen i løpet av de siste årene, alle er aktive brukere av Erasmus+-programmet?
Tilfeldig? Neppe.
Under en uformell egenevaluering av hvor gode deltakerne synes sin egen organisasjon er på ungdomsmedvirkning, mente de aller fleste at de alltid var mer å lære. Og én selvgod organisasjon mener de er helt perfekte. Vi mistenker ovennevnte Ungdomskommune-prisvinner Vefsn...
Nerijus Kriauciunas fra Litauen har mange års erfaring med Erasmus+. Han delte sin erfaring med programmet og fortalte om hvordan det har formet arbeidet hans i dag.
Det samme gjorde Snezana Baclija Knoch fra Serbia. Hun har vært aktiv i europeisk ungdomsarbeid de siste 15 årene, og elsker å legge til rette for ikke-formelle læringsmetoder via spill. Hun liker å tro at både forholdet til mannen, de to barna, og de to kattene alle er resultater av deltakelse i utvekslingsaktiviteter gjennom Erasmus+.
Hva er nytt i programmet siden sist? Christian, Sigrid og Erik fra Erasmus+ ungdom-teamet ga deltakerne en kort intro til tre nye, kule muligheter: lavterskelordningen ungdomsstyrte prosjekter, interrail-tilbudet DiscoverEU, og for superbrukere av programmet: akkreditering, så du slipper å knote med nye søknader hvert år.
Kanadiske Julien S. Bourrelle er utdannet rakettforsker, og har vært bosatt i Norge siden 2009. Hans kulturelle historie begynner i Québec. Han kunne bare snakke fransk og hadde aldri vært utenfor Canada.
Femten år senere snakker han fire språk og har tilegnet seg unike kulturelle ferdigheter som han deler i forelesningene og bøkene sine. Å flytte til Skandinavia har vært den mest utfordrende kulturopplevelsen i livet hans, og han ga oss et lite innblikk i hvorfor.