DiscoverEU Inclusion
Jobber du med ungdom som av én eller annen grunn opplever barrierer for deltakelse? Har du lyst til å ta dem med på en reise til ett eller flere europeiske land? DiscoverEU passer for dere!
Gjennom denne støtteordningen kan unge mennesker komme seg ut av komfortsonen, bli tryggere på seg selv og lære om andre kulturer gjennom en interrailreise med ungdommer på samme alder.
Neste søknadsfrist: 8. oktober 2024 kl. 12:00 (på dagtid).
Når søknadsskjemaet er åpent finner du det i EUs søknadsportal. Se etter skjema som heter KA155-YOU:
Hva er DiscoverEU Inclusion?
To ganger i året arrangerer EU billettkonkurransen DiscoverEU, der de deler ut titusenvis av gratis interrailbilletter til 18-åringer i Europa. Målet med ordningen er å la europeiske ungdommer utforske kontinentet sitt på en miljøvennlig måte, få nye venner på tvers av landegrenser, bli mer selvstendige og lære mer om andre kulturer. Hvert år får over 700 ungdommer i Norge en slik billett til Europa.
Dette er en fantastisk mulighet for de som vinner, men det er ikke alle ungdommer som har mulighet til å gjennomføre reisen selv om de får en gratis billett. Kanskje man ikke har råd, kanskje man har en sykdom eller funksjonsnedsettelse som gjør det vanskeligere, kanskje man har behov for tilrettelegging, eller kanskje man rett og slett ikke tør å reise alene.
For å gi enda flere ungdommer mulighet til å bli med på interrailreise, lanserte EU i 2022 ordningen «DiscoverEU Inclusion action». Gjennom denne kan frivillige organisasjoner, kommunale og fylkeskommunale institusjoner, skoler, bedrifter og uformelle grupper av enkeltpersoner søke om prosjektstøtte fra oss til å gjennomføre en interrailreise for 1-5 ungdommer på 18 år. Voksne reiseledere kan være med hvis dere vil, og dere kan søke om å få dekket de aller fleste av utgiftene til reisen. Se hvordan du søker under!
Veiledning
Søke støtte til DiscoverEU Inclusion action. Steg for steg.
Ta kontakt med oss!
Og hold den.
Har dere en god idé og har lyst til å søke midler til et interrail-prosjekt fra oss, hjelper vi dere gjerne i gang med søknaden. Og dere: husk at selv om søknadsskjemaene til EU kan se litt overveldende ut første gang, har vi gjort dette mange ganger før. Vi kan bistå dere gjennom hele prosessen. Dere finner oss her.
Planlegg!
Hvor skal reisen deres gå? Hvem skal være med? Hvor mange land vil dere reise til? Hva skal dere gjøre og oppleve? Hva trenger dere støtte til annet enn togbillettene?
Lengre ned på denne siden finner du alle de formelle kravene til denne støtteordningen og hva dere kan få støtte til.
For å få støtte av oss må dere også vise oss hvorfor dette er et godt prosjekt, som både deltakerne og organisasjonen har nytte av. Fortell oss hva dere ønsker å oppnå med prosjektet, hva dere vil at ungdommene skal lære underveis og hvorfor dette er nyttig for dem. Bruk gjerne spørsmålene i søknadsskjemaet til å hjelpe dere med planleggingen. Jo bedre dere beskriver målene deres for prosjektet og hvordan det skal gjennomføres, desto høyere skår får dere av oss. Merk at det er helt ok å søke før dere vet hvem som faktisk skal reise. Dere kan identifisere deltakerne i prosjektet etter at dere har fått godkjent en søknad, men dere må vise tydelig i søknaden hvem målgruppa er og hvordan dere har tenkt å involvere dem i planleggingen. Vi vil også vite hvorfor dere tror ungdommene har nytte av dette, hva dere tenker de skal lære, og hvordan dere har tenkt å ivareta tryggheten deres på reisen.
Send inn søknad!
Søknaden må sendes inn gjennom EU sin søknadsportal. Om det er første gang dere søker støtte fra Erasmus+ må dere først opprette et OID-nummer og en EUlogin. I søknadsskjemaet skal dere beskrive hvem som søker, hvorfor dere søker, hva dere skal gjøre og hva dere ønsker å oppnå. Merk at DiscoverEU Inclusion action er den eneste støtteordningen vår der dere ikke kan søke sammen med en partnerorganisasjon. Bare én organisasjon holder i prosjektet, men dere kan gjerne samarbeide med andre, for eksempel med å identifisere ungdommer. Søknadsskjemaet regner automatisk ut hvor mye dere kan få i støtte basert på antall deltakere og antall dager. Trenger dere ekstra støtte for at noen skal kunne reise, for eksempel tilrettelegging for noen med en funksjonsnedsettelse, kan dere i tillegg søke om et egendefinert beløp som dere må begrunne.
Skjemaet er på engelsk, men dere må gjerne skrive svarene deres på norsk. Har dere spørsmål om søknadsskjemaet er det bare å ta kontakt. Det er to søknadsfrister i året, én i februar og én i oktober. Her finner dere årets frister. Husk at fristen alltid er kl 12:00 på dagtid.
Gjennomfør prosjektet!
Når dere har søkt om støtte fra oss, tar det ca. to måneder før dere får svar på søknaden. Svaret blir sendt til organisasjonens digitale postkasse.
Dere vil få en kontrakt som dere må lese nøye gjennom, skrive under, og sende tilbake til oss. Noen uker etter at kontrakten er signert, mottar dere pengene fra oss. Da er det bare å sette i gang!
Et prosjekt som har fått støtte gjennom DiscoverEU Inclusion består av tre faser: planlegging/forberedelser, selve reisen og etterarbeid/evaluering. Prosjektperioden kan vare mellom 3 og 18 måneder, og kan inneholde mer enn én interrailreise. Selve reisen kan vare mellom 1 og 30 dager. Lengre ned på siden finner dere alle formelle krav.
Visste dere at alle som reiser med DiscoverEU er invitert til masse spennende (og gratis!) arrangementer over hele Europa? Disse kalles “meet-ups” og her kan ungdommene møte andre reisende fra andre land. Arrangementene legges ut fortløpende på denne siden,og sjekk gjerne ut disse når dere planlegger ruta.
Spre resultater!
Vis fram hva dere har fått til og hvor dere har reist! Gjør prosjektet deres kjent for andre, og formidle resultatene dere har oppnådd slik at andre kan ha nytte av det dere har fått til. Bruk gjerne emneknaggen #discovereu på sosiale medier og tagg oss med @erasmusplussungdom på Instagram.
Rapporter!
Når prosjektperioden er over har dere 60 dager på dere til å fylle inn en rapport. Her skriver dere hvordan det har gått, hvem som har deltatt og hva dere har oppnådd. Dere må alltid ha med signaturliste fra deltakere, og i noen tilfeller må dere også laste opp kvitteringer. Detaljene for hva dere må ha med i rapporten står i kontrakten og vedleggene dere får før prosjektet starter.
Hvem kan søke?
- Frivillige organisasjoner, ideelle organisasjoner, kommunale eller fylkeskommunale institusjoner, skoler, bedrifter som tar sosialt ansvar, uformelle grupper av ungdommer som søker selv.
- Deltakerne som skal reise på interrail må være 18 år den dagen prosjektperioden deres starter, men det er greit om de fyller 19 eller 20 underveis (prosjektet kan vare i opptil 24 måneder). Dere trenger ikke å ha spikret hvem deltakerne er når dere søker, men dere må skrive hvor mange som skal reise.
- Deltakerne må være lovlig bosatt i Norge for å være med. De trenger ikke å være norske statsborgere.
Betingelser
- Selve interrailreisen kan vare i 1 til 30 dager. Dere må reise til minst ett annet land enn Norge. Det betyr at dere står fritt til å reise for eksempel i en måned i Sør-Europa, eller ta et par dager i Sverige. Prosjektperioden kan vare mellom 3 og 24 måneder, og består av planlegging/forberedelser, selve reisen og etterarbeid/evaluering.
- Minst én og maks fem ungdommer kan delta på reisen, og én eller flere voksne reiseledere eller ledsagere kan være med om det trengs. En ledsager kan være alt fra en ansatt på fritidsklubben til en forelder eller eldre søsken, og dere må skrive i søknaden hvorfor vedkommende skal være med. Ungdommen/ungdommene kan også reise alene.
- Hovedregelen er at dere skal reise med tog. Men tar det over 18 timer å komme seg med tog til fastlands-Europa, kan dere søke om støtte til å reise med fly og starte reisen et annet sted i Europa. Dette gjelder for eksempel for dere som bor et stykke nord i Norge.
- Dette kan dere søke om støtte til: interrailbilletter til alle i gruppa, eventuelle andre reisekostnader, kost og losji, realkostnader til det som måtte trengs av tilrettelegging/ledsagere for at hele gruppa skal kunne reise og realkostnader til ting som visum, vaksinasjon osv. OBS: dersom dere får støtte, skal dere ikke kjøpe interrailbillettene selv. Denne ordningen har en egen bookingplattform dere skal bruke, som dere får tilgang til hvis prosjektet blir godkjent.
Dere finner all informasjon om og kriterier for støtteordningen i programguiden for Erasmus+ (ekstern lenke).
Spørsmål? Ta kontakt med oss.