Jobb frivillig i utlandet

Er du mellom 18 og 30 år? Da kan du jobbe frivillig i to til tolv måneder i ett av disse 32 europeiske landene gjennom Det europeiske solidaritetskorpset.

Du kan jobbe med noe innen kultur, miljø, barn og ungdom, idrett, integrering eller et annet tema som interesserer deg. Du får arbeidserfaring, lærer språk og blir kjent med en ny kultur. 

Denne filmen (10 min) gir et godt innblikk i hva det vil si å delta på et frivillig arbeid-prosjekt gjennom Solidaritetskorpset.

Jobber du i en organisasjon som ønsker å sende ut ungdommer på frivillig arbeid i utlandet? Les mer om hvordan du går frem her.

Betingelser

  • Du jobber som frivillig i minst to måneder og maks ett år. (unntak: om du har ulike utfordringer eller hindre for deltakelse kan du delta på kortere prosjekter med et sterkere inkluderingsfokus. Disse kan vare fra to til åtte uker)
  • Du må kontakte en organisasjon i Norge som kan "sende deg ut" og en organisasjon i et annet land som kan ta deg i mot. Du bor og arbeider sammen med vertsorganisasjonen i landet du reiser til.
  • Som frivillig jobber du mellom 30 og 38 timer i uka, og dette er inkludert eventuelle språkkurs.
  • Alle utgifter er dekket og det stilles ingen krav til utdanning, erfaring eller språkkunnskaper.
  • Du får også lommepenger, slik at du skal ha mulighet til å ha et sosialt liv i tillegg til at du jobber. Lommepengene er justert etter prisnivået i hvert enkelt land, og skal være nok til å gå på kafé, konsert eller festival, eller å reise litt rundt i nærområdene.
  • Du kan bare være frivillig én gang gjennom denne ordningen. (Unntak: om du deltar på et kortere inkluderingsprosjekt først kan du også delta på et lengre prosjekt senere).
  • Du skal ikke brukes som billig arbeidskraft eller erstatte ansatte.
  • Du skal ikke ha eneansvar for den daglige omsorgen for enkeltpersoner.
  • Du kan ikke jobbe som faglært eller bruke oppholdet som en del av skole- eller utdanningsløp.

Ingen søknadsfrist

Det er vertsorganisasjonen din som søker om støtte til oppholdet ditt, og organiserer alt det økonomiske. Du trenger ikke å forholde deg til søknadsfrister.

Slik søker du deg et prosjekt

Før du søker deg et prosjekt må du opprette en profil på siden til Det europeiske solidaritetskorpset. For å gjøre dette må du opprette en EU Login, bestående av et brukernavn og passord. Deretter kan du bruke denne for å logge deg på siden til Solidaritetskorpset.

Gå inn på profilen din, dette blir din søknad. Det er viktig at du fyller ut denne informasjonen nøye:

  • Personalia og land (statsborgerskap er ikke viktig, du søker fra det landet du bor og har oppholdstillatelse i).
  • Når du er tilgjengelig (vær gjerne åpen for et litt lengre tidsrom enn det som er optimalt for deg, så får du flere prosjekter å velge mellom)
  • Din motivasjon for å jobbe frivillig (Dette er veldig viktig! Siden Solidaritetskorpset ikke krever noen utdanning eller forkunnskaper er det spesielt viktig at du er motivert og har lyst til å jobbe frivillig)
  • Svar på de øvrige spørsmålene du finner i din profil.
  • Last opp CV (mange prosjekter tar ikke imot søknaden din om du ikke har lastet opp CV)

Når du er ferdig med profilen din kan du lete blant aktuelle prosjekter. Du kan filtrere på tema eller land når du søker blant prosjektene. Du får automatisk bare opp prosjekter som tar imot frivillige fra Norge.

Når du har funnet et prosjekt du synes virker spennende trykker du på "apply"-knappen. Organisasjonen får dermed beskjed om at du er interessert, og får tilgang til din profil. Profilen din er din søknad, og du trenger ikke å sende noen søknad ut over dette. Om organisasjonen synes du passer til prosjektet, tar de kontakt med deg. Det vanligste er da at dere avtaler et Skype-intervju eller liknende.

Ikke sats alt på en hest, søk flere prosjekter samtidig! Mange prosjekter får mange søknader og har begrenset med kapasitet til å gi tilbakemelding til hver enkelt. Andre får færre henvendelser. Dette vet du ikke på forhånd, så forsøk å stille med et åpent sinn, og vær gjerne åpen for ulike tema og land. Jo mer fleksibel du er, jo lettere er det å finne seg et prosjekt på kort varsel. Har du spesifikke ønsker er det viktig at du begynner søkeprosessen i god tid.

Følg gjerne denne oppskriften:

Søk 15 prosjekter - vent to uker - mas!

Husk at du har med ulike kulturer knyttet til hvordan søknadsprosesser gjennomføres når du søker til ulike land. Det er ikke sikkert du får den tilbakemeldingen du ønsker og forventer, når du ønsker den. Men, i alle tilfeller lønner det seg å være proaktiv! Ta kontakt, vis interesse. Alle organisasjonene ønsker seg engasjerte frivillige. Ikke gi opp, du kommer nesten garantert til å finne deg et prosjekt så lenge du er villig til å stå på litt. Det er generelt mye lettere å finne seg et prosjekt gjennom Solidaritetskorpset enn det er å søke en vanlig jobb.

Du vil også trenge å finne deg en senderorganisasjon i Norge, som offisielt "sender" deg til prosjektet du har fått plass på. Senderorganisasjonen har en svært begrenset rolle, men det er en formalitet som alle må ha. Senderorganisasjonen din kan også være en god støtte for deg før og etter prosjektet, og de kan også hjelpe deg underveis om noe skulle oppstå.

Senderorganisasjonen din kan du finne enten før eller etter du har funnet deg et vertsprosjekt. Du kan søke etter senderorganisasjoner på samme måte som du søker etter vertsorganisasjoner i portalen til Solidaritetskorpset. Du kan også søke på denne siden: https://europa.eu/youth/volunteering/organisations_en. Filtrer på land (Norge) og Scope (volunteering) og deretter Role (supporting organisation).

Har du spørsmål underveis eller ønsker veiledning! Da er du velkommen til å ta kontakt med oss! Se kontaktinfo nedenfor.

Nyttig informasjon:

Her finner du European Solidarity Corps Guide 2023: PDF på engelsk

Her finner du European Solidarity Projects Results Platform (ekstern lenke) hvor du kan søke opp tidligere prosjekter, samt en video om hvordan du bruker plattformen (ekstern lenke).

Lurt å vite

  • Det er vanlig å ha mange spørsmål om å reise ut som frivillig, og du vil få mange svar når du begynner å lete etter vertsorganisasjon. Mange av detaljene rundt oppholdet ditt som frivillig vil variere og kommer an på hvilken vertsorganisasjon du skal jobbe hos. Dette gjelder blant annet hvordan du skal bo, hva du skal jobbe med, om du trenger vaksiner og mye annet.
  • Det vanligste er å bo på hybel eller i leilighet sammen med andre frivillige, i en vertsfamilie eller på internat. Kost og losji er dekket.
  • Du får reise, lommepenger, språkkurs, forsikring, seminarer og en egen mentor som veileder og støtter deg gjennom oppholdet. Du får også dekket visum og vaksinering hvis du trenger det.
  • I siste liten? Du kan søke etter prosjekter med snarlig oppstart på Den europeiske ungdomsportalen. Det finnes også en egen Facebook-gruppe der organisasjoner annonserer ledige prosjektplasser.
  • Passer ikke dette for deg? Sjekk Eurodesk og Den europeiske ungdomsportalen for mer informasjon om studier, stipend og jobb i Europa.

Ingrid Dybvik

Kontaktperson for frivillig arbeid og Eurodesk

452 14 688